Now Reading
Recomandari in privinta utilizarii cuptoarelor cu microunde, telefoanelor mobile, tabletelor etc. Cum ne afecteaza aparatele care emit radiatii electromagnetice

Recomandari in privinta utilizarii cuptoarelor cu microunde, telefoanelor mobile, tabletelor etc. Cum ne afecteaza aparatele care emit radiatii electromagnetice

Suntem înconjurați de radiații electromagnetice. Practic, majoritatea aparatelor electrocasnice și a device-urilor de birou și mobile emit astfel de radiații: cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile, computerele, antenele de telefonie mobilă instalate pe blocurile de locuit și așa mai departe. În ce măsură sunt sau nu sunt nocive pentru om aceste radiații electromagnetice aflăm în noua ediție a emisiunii Arena Ideilor, de la profesor universitar doctor Dragoș Popa.

„E util să ne reamintim că întregul univers este ocupat de unde electromagnetice, adică de oscilații ale câmpului electric și magnetic. Pe de altă parte, întregul spațiu care nu reprezintă un vid avansat este ocupat și de vibrații, de oscilații ale punctelor materiale. Corpul nostru este foarte sensibil la ambele tipuri de unde. Orice membrană celulară din organism este un receptor și un emițător de unde electromagnetice. Deci, practic, noi receptăm, prin întregul nostru organism, undele electromagnetice. În egală măsură, organismul nostru este caracterizat prin oscilații mecanice, atât ale organelor, cât și ale țesuturilor în general. Deci, iarăși, suntem afectați de zgomote, de vibrații mecanice de orice natură. Dacă ne uităm la cuptorul cu microunde, evident, el este caracterizat de o sursă puternică, la majoritatea aparatelor, de 1 kilowatt, de oscilații de câmp electromagnetic cu o frecvență destul de înaltă, de ordinul gigahertzilor. Asta înseamnă că, în principiu, noi putem să fim puternic afectați de aceste unde. Față de primele generații, de acum mai bine de jumătate de secol, aparatele sunt, în momentul de față, ecranate atât cât se poate. Chiar dacă au această ecranare, în general, se recomandă să nu zăbovim prea mult la distanțe mici, mai mici de 1 metru, în jurul unui cuptor cu microunde. Ca atare, e un sistem foarte simplu de a ne proteja, de a nu sta lipiți de cuptorul cu microunde. Ca atare, să spunem că nu ar fi atât de gravă interacția directă asupra noastră. Numai că noi introducem în cuptorul cu microunde mâncarea. Încălzirea mâncării, în cuptorul cu microunde, se realizează tocmai prin interacția dintre câmpul electromagnetic și substanța, materia respectivă, adică această substanță organică pe care vrem să o mâncăm. În această substanță organică apar modificări tocmai prin interacția cu câmpul electromagnetic. Pericolele cele mai mari apar în special din punctul de vedere al ambalajelor, în momentul în care introducem, de exemplu, materiale plastice, care pot să dezvolte, prin interacția cu undele electromagnetice, diferite substanțe toxice. Pe de altă parte, inclusiv alimentele sunt degradate și, mai mult decât atât, caracteristicile apei se schimbă prin interacția cu undele electromagnetice. Evident, aceste schimbări sunt cu atât mai puternice cu cât materialele respective au stat mai mult timp în cuptorul cu microunde. Ca atare, vom avea modificări mai puternice atunci când gătim și alimentele vor sta o jumătate de oră în cuptor, mult mai slabe în momentul în care doar încălzim alimentele respective, ceea ce, în mod normal, poate să dureze 1 – 2 minute.” (prof. univ. dr. Dragoș Popa)

Mai multe despre influența undelor electromagnetice asupra noastră aflați din dialogul pe care l-am avut cu prof. univ. dr. Dragoș Popa la Arena Ideilor.

Pentru mai multe emisiuni interesante, vă invit să vă abonați la canalul meu de YouTube, www.youtube.com/CeciliaCaragea. Mulțumesc!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top