Now Reading
A fi sau a nu fi brander…

A fi sau a nu fi brander…

Cand vorbim despre branding ne-am obisnuit sa ne gandim, inainte de toate, la naming si la design, la acel atat de important nume, slogan, sigla, imagine etc., care urmeaza sa reprezinte personalitatea, cartea de vizita a brandului respectiv. Uitam insa prea adesea ca branding-ul se desfasoara clipa de clipa, prin manifestarea consumatorilor acelui brand. Si cred ca, de fapt, aici se joaca, din ce in ce mai intens, viitorul fiecarui brand…
Pana nu demult, parea un adevarat fariseism sa vorbesti despre comunicarea reala, sincera, bidirectionala a brandului cu publicul sau. Era o forma de aparare a PR-ului fata de atacurile la care era supus privind o comunicare mincinoasa. Era insa, in acelasi timp, si un deziderat al celor care incercau sa promoveze o comunicare corecta, menita sa ajute, in egala masura, brandul si publicul acestuia, evidentiind interesul lor comun. Deceniul trecut am scris mult pe aceasta tema si am incercat, pe cat posibil, sa-mi conving clientii, brandurile pentru care am lucrat, ca aceasta este singura cale cu adevarat castigatoare. De prea multe ori s-a vazut ca o promisiune mincinoasa a facut mai mult rau acelui brand decat absenta oricarei comunicari. De aceea, daca nu esti dispus sa comunici sincer, mai bine abtine-te de la orice fel de comunicare si fii un no name! In ultimii ani, cresterea prezentei brandurilor pe internet, prin diferitele forme de comunicare, de la site-uri la bloguri si social media, a transformat acest deziderat al comunicarii bidirectionale intr-o realitate de zi cu zi.
In 2006, cand am infiintat Brander, the original brander, multi zambeau inca sceptici. In zilele noastre, un deceniu face aproape cat un secol, astfel incat aducerile aminte din acea perioada par aproape ireale si ma fac doar sa zambesc, precum aducerile aminte din povestirile bunicilor. Acum patru ani, cand am infiintat platforma online Dacic Cool si am inceput sa stimulam cititorii nostri sa se exprime liber legat de perceptia lor cu privire la diferitele branduri, cu plusurile si minusurile lor, asa cum le-a constatat fiecare, demersul nostru parea inca pentru multi o adevarata ciudatenie. Dar publicul nostru a inteles chiar mai repede decat multe branduri ca, astazi, adevaratul stapan al pietii il reprezinta consumatorii, nu brandurile. Consumatorii, care astazi reprezinta adevaratii branderi. Nu consumatorii exista datorita brandurilor, ci brandurile exista, cresc si decad datorita consumatorilor. Si aici apare o separare intre brandurile mincinoase si cele sincere, care incearca sa creasca nu doar spre sporirea propriilor castiguri, ci, in egala masura, spre satisfacerea cerintelor si asteptarilor consumatorilor, iar in aceasta zona se creeaza un adevarat parteneriat, brandul fiind sustinut de consumatori in aceeasi masura in care brandul face eforturi spre a veni in intampinarea cerintelor publicului sau si in masura in care comunicarea acestuia este una cu adevarat sincera.
In zona comerciala, la fel ca in cea politica, sportiva sau culturala, publicul nu este tot la fel de vocal. Peste tot se desprind anumiti lideri de opinie, persoane active care reusesc sa comunice cu un numar semnificativ de persoane pasive, sa le influenteze si, in acelasi timp, sa le preia mesajele. Ei formeaza tocmai elementul dinamic al publicului unui brand, fara de care adevaratul mecanism al acestei comunicari bidirectionale nici nu ar putea functiona. Sarcina unui adevarat comunicator de brand consta, astfel, tocmai in abilitatea de a stimula acest mecanism complex ce duce la crearea efervescentei de comunicare bidirectionale ce da cu adevarat viata unui brand. Este o COMUNICARE IN ARENA, la a carei implinire ne bucuram ca ne-am adus contributia.

View Comment (1)
  • Da, foarte mult adevar!Brandurile pot exista si fara prea mult public, insa faima lor este direct proportionala cu numarul clientilor.Acum cateva luni, cand am cumparat un sampon romanesc am strambat putin din nas vizavi de felul in care arata ambalajul.Dar l-am cumparat pentru ca auzisem atatea aprecieri…Dupa ce l-am folosit si am vazut efectele, nu prea m-a mai interesat felul in care era prezentat, ci eram uimita de faptul ca un produs romanesc poate face minuni.Nu l-as fi cumparat de pe raftul magazinului daca n-as fi stiut nimic despre el.Dar asa, faima lui, a fost data de toti cei care il folosesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top