Alegerile, un nou inceput de drum?
Dupa 22 de ani de tranzitie si 4 ani de criza, am asistat la o imbucuratoare crestere a numarului participantilor la vot. Cel mai spectaculos mi s-a parut faptul ca multi dintre cei plecati la munca in strainatate s-au intors special pentru a vota. Cresterea participarii la vot si votul precumpanitor negativ nu cred ca reprezinta atat o consecinta a crizei, cat mai ales o reactie la modul in care au fost tratati in acest timp cetatenii Romaniei. Inmultirea in acesti ani de criza a discursurilor aproape injurioase si umilitoare la adresa cetateanului roman si irosirea banului public pentru realizarea prea multor proiecte fara sens, acuzele si de multe ori dovezile de frauda, dezinteresul pentru absorbtia fondurilor europene si a masurilor de sustinere a economiei cred ca reprezinta adevarata si principala cauza care a determinat acest vot, la fel precum si luarile de pozitie de asta iarna.
Nu cred ca exista ceva spectaculos sau neasteptat in rezultatele acestui vot. Cred insa ca votul acesta trebuie sa nu reprezinte un punct final, ci doar un inceput. Un inceput de responsabilizare a noastra, a fiecarui cetatean, de a nu mai accepta derapajele “puterii”, ale politicienilor, si de a cere o transparenta totala a actului de guvernare, de conducere. Si aceasta la toate nivelele. De la simplul consilier local sau primar si pana la membri ai guvernului si parlamentului sau pana la presedinte, fiecare dintre cei alesi trebuie sa dea in permanenta si in egala masura socoteala, in fata alegatorilor, in fata contribuabililor, de actiunile sale si de intreaga sa activitate. Semnarea de contracte, lansarea de proiecte si cheltuirea baunului public trebuie sa fie absolut transparente. Cred ca prima obligatie a administratiei, atat centrale, cat si locale, ar trebui sa constea in deschiderea unei platforme online pe care fiecare cetatean sa poata urmari zilnic cum s-au cheltuit banii in acea zi si ce au facut alesii sau cei numiti in functii de demnitate publica in acea zi. O platforma in care fiecare sa se poata exprima liber fata de diferitele proiecte ce ar urma sa fie luate in discutie si sa poata urmari modul in care avanseaza cele aflate deja in desfasurare, avand astfel posibilitatea de a efectua un control real si eficient. Astfel, cred ca ar putea sa existe intr-adevar o speranta ca banul public sa fie cheltuit cu mai mare responsabilitate, sa putem depasi mai usor o criza care se pare ca inca nici nu s-a dezlantuit cu adevarat, dar cred ca este si calea cea mai sigura si mai eficienta de a putea selecta si creste o adevarata clasa politica de care avem atata nevoie, caci democratia nu poate functiona fara partide politice, implicit fara politicieni responsabili, care sa nu mai cada prada ispitei coruptiei si care sa abordeze interesul public si interesul national cu un real simt de raspundere.
Daca ne imaginam ca aceste lucruri se vor petrece de la sine cred ca ne inselam, amarnic. Ne mai putem zbate intr-o jalnica tranzitie inca o jumatate de veac, mereu mai umiliti, mereu mai inselati si mai saraci. Aceste alegeri nu ar trebui sa reprezinte un rezultat final, ci doar inceputul unei noi atitudini si exigente fata de cei alesi, fata de intreaga clasa politica.