Now Reading
Armata, increderea si respectul nostru

Armata, increderea si respectul nostru

Armata a fost si este una dintre institutiile care se bucura de cea mai mare incredere. In ’89 populatia scanda Armata e cu noi!, iar pentru acceptarea noastra in NATO si U.E. un rol major l-a avut si prestatia de exceptie a armatei romane in teatrele de operatiuni. Razboiul de independenta, razboiul de reintregire a neamului sau mai vechile razboaie ale lui Stefan cel Mare si Sfant, ale lui Mihai Viteazu sau ale lui Mircea cel Batran reprezinta tot atatea pagini de eroism ale armatei romane. Armata romana s-a bucurat intotdeauna de increderea si de admiratia noastra. Daca in timpul comunismului, eroi ai armatei noastre au fost desconsiderati si multi au murit in temnita, pentru “vina” suprema de a fi luptat sub drapelul patriei, speram ca aceste vremuri de trista amintire sa fi apus pentru totdeauna. Din pacate, nu a fost asa… Eroi din Primul si din al Doilea Razboi Mondial si-au trait batranetea in mizerie si uitare si in anii tranzitiei. In timp ce nimeni nu-si mai aduce aminte de ei, in timp ce eroii cazuti astazi la datorie in teatrele de operatiuni sunt avansati postmortem cu un grad, iata ca oameni care nici macar nu au facut vreodata armata primesc direct gradul de colonel, iar altii trec de la gradul de caporal direct la cel de general. Exista multe forme de abuz in serviciu si de coruptie, dar aceste avansari reprezinta nu numai o nemeritata si umilitoare palma pentru armata romana, dar reprezinta in acelasi timp o bataie de joc la adresa noastra, a tuturor. E adevarat, nu e ceva care sa reduca salariile sau pensiile, nu e ceva care sa ne mareasca TVA-ul sau alte taxe, dar, in schimb, ne umileste, asa cum nimic nu ne-a mai umilit pana acum. E adevarat ca actualul ministru al apararii a promis ca se va ocupa de retragerea acestor grade acordate intr-un asemenea mod, dar asemenea ridicari in grad sunt de neimaginat, la fel cum este imposibil de inteles acceptarea pe nemeritate a unor asemenea avansari in grad.

View Comments (3)
  • Am fost inainte de ’89 si dupa cadru militar MAI, timp de peste 15 ani, neincluzand serviciul militar obligatoriu si scoala militara. Principiile militariei nu s-au schimbat foarte mult din vremurile imperiilor militare, dar au fost si mari schimbari, precum inzestrarea ostirii cu tehnica de lupta. In centrul atentiei se afla omul, care, odata intrat intr-o forma de organizare militara, in urma unei selectii fizico-psihice, odata asimilat de catre respectiva organizatie militara, acestuia i se incumba un anumit mod de conduita morala si sociala. Revenind in actualitate, ma intreb ce conduita morala si sociala are d-na Udrea, cel mai rasunator exemplu negativ de asa-zis absolvent de cursuri militare superioare, conduse de alt noroist, Oprea, si ar fi multe exemple.

  • Scolile militare si gradele militare sunt o carte de vizita extraordinara. Sunt greu de facut, respectiv de obtinut, dar apoi te pozitioneaza intr-un anume fel in societate. Si-atunci toti isi doresc sa aiba si ei o asemenea onoare, un asemenea respect… Unii fara insa a si munci asa cum se cade pentru asta… Dar cei care au dat pe nedrept grade militare, cei care au semnat ridicari in grad nemeritate? Ce fel de calitate morala si sociala au? Mai ales ca se presupune ca ei sunt absolventii unei scoli militare, ca au trecut printr-o structura militara etc etc… Probabil ca astazi sunt si in armata tot felul de oameni… Ca in toate institutiile de la noi… Dar incet-incet se vor curata! Toate!

  • Imi amintesc de bunicii si strabunicii mei care au luptat in cele doua razboaie mondiale si apoi au fost tratati cum au fost tratati… Bunicului meu care a luptat in Tatra cand s-a intors – nu ca nu a fost improprietarit cu pamant, asa cum sunau promisiunile zilei – dar i s-a luat si tot ceea ce a avut, dar stia ce inseamna drapelul Romaniei!
    De cele mai inalte cursuri militare de azi ce pot sa zic? Cred ca sunt o moda printre anumite personaje! Dar oamenii astia nu ar ajunge in anumite structuri militare fara acceptul celor din sistemele respective. Curatenia trebuie sa inceapa si din interiorul sistemului, chiar daca la presiunea opiniei publice!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

123 K
Scroll To Top