Now Reading
Cesiu radioactiv, la Cernobil si la alte centrale nucleare din nordul Ucrainei

Cesiu radioactiv, la Cernobil si la alte centrale nucleare din nordul Ucrainei

Ieri, 23 martie 2022, Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cerea la Geneva tuturor partilor minimizarea riscului unui accident nuclear sau chimic, care ar putea avea consecinte catastrofale, fiind ingrijorat de fiabilitatea si siguranta functionarii instalatiilor nucleare si chimice in contextul actualului razboi de pe teritoriul ucrainean, razboi in plina desfasurare, inclusiv in imediata vecinatate a unor centrale nucleare.

Astazi, 24 martie 2022, ne confruntam deja cu anuntul Agentiei Internationale a Energiei Atomice conform caruia nivelul de cesiu radioactiv a crescut usor la Kiev si la doua centrale nucleare la vest de Cernobil, subliniindu-se in acelasi timp ca acestea nu provoaca probleme radiologice semnificative. Dar evident va trebui sa fim atenti daca aceasta crestere a radioactivitatii nu va inregistra in viitor valori periculoase.

Trebuie sa avem in vedere ca cesiul radioactiv este produs in timpul functionarii reactoarelor nucleare si poate ajunge in atmosfera in cazul accidentelor nucleare, asa cum s-a produs la 26 aprilie 1986, noaptea, la ora 1 si 23 de minute, la Cernobil, zona inconjuratoare fiind si astazi puternic contaminata si inchisa. Cesiul, precum majoritatea izotopilor radioactivi, se poate deplasa pe distante mari, chiar mii sau zeci de mii de kilometri din cauza curentilor de aer. Dar astfel de deplasari se realizeaza in zile sau saptamani.

Pentru a intelege mai bine persistenta poluarii radioactive este util sa ne referim la faptul ca 95% dintre probele de ciuperci salbatice colectate in ultimii sase ani in Germania au prezentat un nivel de contaminare radioactiva crescuta, chiar daca sub limitele legale maximale. Si asta acum, la 35 de ani de la producerea accidentului de la Cernobil si la peste o mie de kilometri distanta.

Zona din jurul centralei de la Cernobil este in continuare restrictionata din cauza contaminarii masive, dar saptamanile trecute praful radioactiv a fost ridicat de trecerea tancurilor si de incendii de padure ce nu au fost inca stinse. Aceste fapte ar putea explica o eventuala crestere a radioactivitatii in zona Cernobil, dar situatia de la celelate centrale pare sa fie mai putin clara, dar trebuie subliniat faptul ca si acolo au avut loc lupte si bombardamente.

Cesiu radioactiv, la Cernobil si la alte centrale nucleare din nordul Ucrainei

Despre cesiul radioactiv incriminat  acum trebuie sa stim ca el ridica probleme in special prin izotopul radioactiv Cesiu 137 produs prin fisiunea nucleara a uraniului in reactorul nuclear. Cesiul 137 are o perioada de injumatatire de aproximativ 30 de ani si prin dezintegrare beta formeaza un izomer metastabil de bariu 137 cu un timp de injumatatire de aproximativ 3 minute care sufera o dezintegrare gamma.

Cesiul prezinta 39 de izotopi, dintre care doar Cesiu 133 este stabil, iar izotopul Cesiu 135 are un timp de injumatatire de 2,3 milioane de ani. Din punct de vedere al produsilor radioactivi degajati in cazul accidentelor nucleare, respectiv a atentionarilor aparute acum cu privire la reactoarele nucleare din nordul Ucrainei este important izotopul radioactiv Cesiu 137.

Acesta reprezinta un metal alcalin solubil in apa si usor toxic, cu un comportament biologic asemanator potasiului. Odata ingerat, el se distribuie in intreg organismul, dar cu concentratii mai mari in muschii scheletici si in inima. Eliminarea din organism este caracterizata de un timp de injumatatire biologica de aproximativ 70 de zile. Riscul major pare sa-l reprezinte producerea cancerului pancreatic. Odata ingerat, eliminarea lui poate fi accelerata cu asa numitul albastru prusian, insa acesta prezentand la randul lui riscuri suplimentare, astfel ca, la fel ca in cazul majoritatii izotopilor radioactivi, esentiale sunt masurile preventive menite sa evite contaminarea. Iar pentru aceasta trebuie sa fim atenti la eventuale accidente ce pot produce astfel de nori radioactivi ce pot ajunge si la noi in cateva zile in cazul nefericit in care directia vantului ar permite deplasarea spre zona noastra. In rest, putem doar sa ne rugam ca razboiul sa se incheie inainte de a se produce o astfel de tragedie precum cea din secolul trecut de la Cernobil.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top