Now Reading
De 10 ani in Arena

De 10 ani in Arena

Anul acesta m-am bucurat de o aniversare extrem de importanta pentru mine. S-au implinit zece ani de cand am infiintat agentia Arena Communications. In 2002 parea deja ca anii de incertitudine ai unei tranzitii care nu stiai unde te duce ar fi trecut si un nestavilit entuziasm de a recupera timpul pierdut isi facea aparitia. Nevoia de a comunica, de a comunica tintit, de a comunica cu sens, era imensa. Relatiile publice tindeau sa ajunga la moda, chiar daca multa lume le mai confunda inca cu relatiile cu publicul si intelegea mai greu in ce consta si la ce serveste acest nou venit in lumea noastra, mult discutatul PR. Astfel, multe firme romanesti practic inca nu auzisera de PR, iar multi, considerand ca au un talent propriu de a comunica si a relationa, se credeau deja experti fara intelege, de fapt, ce inseamna PR-ul, confuzand astfel si mai mult lucrurile. In acelasi timp, era perioada in care peste tot in lume PR-ul venea grabit din urma sa concureze o atat de puternica industrie de publicitate ce se considera suverana. Ce inseamna sa comunici in mod real cu publicul, sa-ti cunosti, sa-ti intelegi cu adevarat publicul, sa-l respecti si sa vii in intampinarea nevoilor si cerintelor lui erau inca lucruri care pentru multi pareau ciudate si de neinteles. Notiunea de brand, modul in care se construieste un brand, actiunea de branding, valoarea si managementul de brand erau in acei ani lucruri inca greu de explicat intr-un mod cu adevarat credibil. Dar tocmai aceste dificultati inerente impunerii unor noi concepte, unor noi valori, reprezentau si principala sursa de satisfactii.
Daca la inceputul anilor ’90, pe o piata lipsita de concurenta, principalul lucru era sa stii sa produci, sa fii in stare sa oferi ceva spre vanzare, treptat – cu o intarziere de un secol – descopeream si noi ca, stiind sa produci, important e sa stii sa vinzi. Pentru ca apoi sa descoperim si noi ca pentru a vinde trebuie inainte de toate sa intelegi piata si sa te pozitionezi corect in cadrul ei. Incet, dar sigur, marketing-ul isi facea si el loc in piata romaneasca. La fel si publicitatea ce nu a intaziat sa se diversifice. PR-ul, aceasta forma de comunicare, necesar sincera si convingatoare, ce pretindea a cauta caile necesare unei comunicari bidirectionale, venea insa cu o abordare noua, cu noi provocari si cu rezultate mai greu de cuantificat, vizand in acelasi timp nu doar imaginea imediata, ci poate mai ales viitorul unui brand. In acelasi timp, avea de partea sa avantajul de a necesita un buget mult mai redus decat marile campanii de publicitate. Lumea se misca deja intre doua replici celebre. Prima, plecand de la cifrele astronomice pe care ajunsesera sa le inghita campaniile de publicitate in America, spunea ca daca vrei sa “ascunzi” un milion de dolari atunci n-ai decat sa faci o campanie de publicitate… Nu o sa stie nimeni! Cea de a doua privea celebrele cuvinte ale lui Bill Gates, creatorul unui adevarat imperiu, care spunea ca, daca nu ar mai avea decat un singur dolar, l-ar investi in PR. El stiind ca nimeni altul sa transforme competenta si ideile intr-un real succes, bazandu-se in primul rand pe PR. Este modul in care a creat gigantul Microsoft Corporation.
Dar PR-ul el insusi avea sa evolueze rapid, pe masura ce mijloacele de comunicare se dezoltau ele insele. Astfel daca la inceput pretentia unei comunicari bidirectionale risca de prea multe ori sa ramana mai mult un deziderat, aducand PR-ului nenumarate critici, odata cu dezvoltarea internetului si mai apoi a retelelor de socializare, aceasta a devenit o realitate, PR-ul dezvoltandu-se el insusi pana a incepe sa se distanteze de aceasta titulatura ce incepea sa i se para ingusta si neadecvata, apeland mereu mai mult la cea mult mai larga – de comunicare.
Este o realitate care in mod evident a reprezentat pentru mine o imensa satisfactie. Caci,  intr-un mod pentru multi greu de inteles, acum zece ani am preferat sa evit, pentru firma ce tocmai o infiintam, o denumire bazata pe termenul de PR. Am preferat atunci aceasta sintagma, Arena Communications, de COMUNICARE IN ARENA, tocmai purtata de aspiratia, de speranta intr-o complexa si reala comunicare bidirectionala care sa plaseze companiile si consumatorii pe picior de egalitate intr-o relatie de incredere, de parteneriat, benefica in egala masura ambelor parti. Si iata ca astazi speranta, vechea mea speranta, poate deveni realitate, iar Arena Communications sa corespunda nu numai unei realitati, dar si unei stringente a timpului nostru. Caci astazi ne gasim cu totii intr-o arena a comunicarii. Zecile de firme, pe care am incercat, intelegandu-le problemele, aspiratiile si in primul rand publicul propriu, cu asteptarile si nemultumirile lui, sa reusesc sa le ajut sa se pozitioneze corect in piata si sa-si construiasca un brand cat mai solid, au reprezentat tot atatea provocari cu care m-am confruntat. Caci fiecare client reprezinta in PR o noua provocare. Daca te respecti nu poti incerca sa aplici sabloane, scheme prestabilite. De fiecare data, ai un nou caz, care trebuie studiat, trebuie inteles, iar apoi trebuie gasite solutiile. Si – nu in ultimul rand – acei oameni trebuie convinsi de realele lor probleme, de ce anume ii poate ajuta cu adevarat. Si poate cel mai greu de inteles este faptul ca, daca vrei sa ai succes pe termen lung, trebuie sa intelegi ca esentiala este sinceritatea. Poti minti intr-o zi si chiar sa repurtezi un succes fulminant, dar pe termen lung sinceritatea este obligatorie. Publicul a inceput treptat sa-si cunoasca drepturile si puterea si accepta din ce in ce mai putin sa fie  mintit. De aceea comunicarea capata pe zi ce trece noi si noi  exigente. Si cum acum mai mult ca niciodata un brand se construieste prin comunicare, prin comunicare cu publicul lui, succesul unui brand depinde mereu mai mult de capacitatea lui de a comunica, de determinarea lui de a fi sincer si de a-si respecta publicul. Ma bucur astazi sarbatorind zece ani de la infiintarea agentiei Arena Comunications sa-mi impartasesc bucuria tuturor prietenilor si colaboratorilor, tuturor celor care m-au ajutat si m-au spijinit, tuturor celor carora am incercat sa le stau alaturi.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

123 K
Scroll To Top