Now Reading
Dreptul la informatie, sexul si… viitorul Europei

Dreptul la informatie, sexul si… viitorul Europei

Asistam in aceasta perioada la dezbateri aprinse cu privire la posibila decizie a Consiliului Europei de a interzice, de luna viitoare, medicilor sa dezvaluie parintilor sexul viitorilor copii, din cauza ca, in unele tari, parintii apeleaza la avortul selectiv, pentru a nu a avea fete. Masura este preconizata pentru ca in unele tari foste sovietice, precum Armenia sau Azerbaidjan, dar si in Albania, tari care sunt membre ale Consiului  Europei, numarul de baieti este deja cu peste 10% mai mare decat al fetelor, iar o crestere a acestui dezechilibru ar putea evident sa ridice in viitor serioase probleme sociale. Trecand peste dificultatea ca hotararea Consiului Europei, care nu poate impune ordine guvernelor, sa fie transpusa in acte normative imperative in diferitele tari, se ridica automat o serie de intrebari de principiu.
De ce trebuie sa vizeze o astfel de hotarare tari precum Romania unde nu se inregistreaza, conform statisticilor si marturiei medicilor, o astfel de tendinta?
De ce este preferabil sa incerci sa interzici accesul la informatie, in loc sa desfasori actiunile necesare pentru a schimba  mentalitatile si a elimina, in secolul al XXI-lea, aceste prejudecati ce fac sa fie preferati baietii si care tin de atitudini si practici sociale legate de viata de familie mult mai ample si extrem de serioase?
Este oare o tendinta normala sa abdicam de la libertatea de informare si sa introducem astfel de cenzuri? Daca astazi interzicem parintilor sa afle rezultatul unei analize care ii priveste direct si sa afle care este sexul viitorului lor copil, maine oare ce vom mai interzice? Pentru ca, fara indoiala, aflarea multor informatii poate conduce si la reactii neconvenabile.

Isi inchipuie oare cineva ca o astfel de interdictie  poate fi eficienta? Mai ales ca, de la o zi la alta, numarul analizelor care iti pot stabili sexul viitorului copil creste pe masura ce tehnologia avanseaza. Astfel, astazi, in fara de ecografie exista diferite teste ce pleaca de la o analiza genetica realizata pe o mostra din lichidul amniotic, dar mai nou chiar si pe baza unor mostre de sange sau de urina, prelevate de la mama. Se pot obtine aceste informatii deja din saptamana a zecea sau chiar a sasea. Sigur ca acuratetea si costurile diferitelor teste ce sunt anuntate de la o zi la alta ramane de stabilit, caci erori mai apar, chiar si in cazul ecografiilor ultraperformante de ultima generatie, dar, fara indoiala, pe zi ce trece, aceasta informatie, pe care atatia si atatia parinti o asteapta cu sufletul la gura, va fi tot mai simplu de obtinut. Si nu numai de la medic. Mereu mai multe persoane pot avea acces la diferite buletine de analize. Si atunci cum ramane cu interdictia pentru medici?
Dincolo de importanta cazului in speta, aici se ridica o problema mult mai serioasa cu privire la capcanele birocratiei si la viitorul democratiei. Pentru un birocrat, evident, tentatia de a rezolva orice problema printr-o hotarare, printr-o hartie, printr-o decizie, este imensa. Dar de aici si pana la drumul ce duce spre dictatura nu mai e decat foarte putin… Evident, este mult mai simplu sa incerci sa interzici ceva (dar fara sa te gandesti daca aceasta interditie esti capabil sa o si impui), decat sa te straduiesti sa schimbi mentalitati, sa educi, sa incerci sa intelegi oamenii si apoi sa cauti solutiile impreuna cu ei. Si aici mai apare o problema foarte serioasa. Globalizarea in genere si in particular constructia Europei unite ar trebui sa reprezinte o unitate in diversitate. Dar exista si varianta creerii unui “om nou”, pe un sablon prestabilit, prin impuneri succesive. S-a declarat tot timpul si, in principiu, toata lumea a fost de acord asupra necesitatii pastrarii individualitatii, specificului fiecarei comunitati, fiecarui loc. Insa comoditatea birocratica de abordare devine din ce in ce mai evidenta…
Ca sa nu fiu prost inteleasa, cred ca o Europa unita este o necesitate si o oportunitate, dar nu o Europa unita a unui “om nou”, formata din mancurti, din oameni cu mintile spalate, fara istorie, fara personalitate, asa cum au incercat dictaturile sa formeze, ci a unor europeni  diferiti, care vin, fiecare, cu propria istorie si traditie si care se bucura, toti, de acele drepturi fundamentale pe care le-am tot clamat cu privire la nenumaratele libertati si drepturi necesare unui om constient, cu propria personalitate si demnitate, cu libertatea de a alege si a decide in problemele personale si cu un acces real la deciziile comunitatii, ale diferitelor paliere ale acesteia, de la cea de familie si pana la cea de Uniune.

View Comments (9)
  • Inainte de toate, va spun ca ma bucur ca m-am nascut in cultura europeana. Statutul femeii in cultura europeana nu se compara cu statutul femeii din alte culturi si civilizatii. Ganditi-va doar la statutul femeii din Africa, din tarile Orientului sau de mai stiu eu unde… Si nu e vorba doar de tarile musulmane! Si in alte tari ale Orientului, cu alte culturi, femeia doar pare a fi pusa pe un piedestal in anumite situatii, dar nu e… Deci ma bucur ca m-am nascut in Europa!

  • Chiar daca in Europa femeia se bucura de cel mai bun statut, sunt si aici probleme… De exemplu, si eu mi-as dori un baiat, dar, daca ar fi sa am un copil, m-as bucura indiferent ce ar fi – fata sau baiat. Cred insa ca un baiat e mai usor de crescut. Adica ma gandesc ca iti e mai usor sa stii ce sa-l inveti, ce educatie sa-i dai. Mi se pare ca educatia unei fete e mai dificila. Pentru ca nu stii in ce sens sa o directionezi, ce si cum sa o inveti. Cultura noastra actuala are sterge granitele intre barbati si femei si cred ca face dificil modul de viata al femeilor, le solicita o adaptare care le indeparteaza de la esenta lor… De-asta cred ca mi-ar fi dificil cu educarea unei fete…

  • Pai, sa-si rezolve cei din Azerbaidjan sau din Armenia problemele!… De ce sa interzici asta in toata tarile din Consiliul Europei? Pentru ca in unele tari de pe la marginea Europei largite au aparut asemenea reglementari?!! Pentru ca te gandesti ca ar merge ca turisti in tari in care se poate afla sexul viitorului copil si ar face acolo avort daca nu le-ar conveni ce ar afla? Pai, chiar daca nu ar putea sa faca asta in alte parti din Europa, ar putea merge in alte locuri din lume pentru asta! Problema tine de mentalitati, de educatie…

  • Parerea mea este ca UE ar trebui sa se uite in ograda proprie si sa isi rezolve propriile probleme mult mai grave, fara a trage cu ochiul la vecinii nostri “mai saraci, cu culturi, apucaturi si obiceiuri diferite”. Sunt alte probleme mult mai grave de rezolvat decat aceasta problema, care mi se pare sincer o prostie crasa. Pot reglementa ce vor in Romania, ca doar suntem romani si ne descurcam in orice situatie. Astfel vom face tot posibilul sa aflam sexul copilului, ca doar trebuie sa-i cumparam dinainte hainute, carucior, sa-i decoram camera. Ar face mult mai bine daca ar rezolva problema rromilor, care se inmultesc fara sa le pese catusi de putin de sexul copilului, privind copiii ca pe o sursa de venit din partea statului roman si ducand la destramarea acestuia in timp…

  • Da, asa e! In UE sunt probleme extrem de grave, iar problema rromilor de care vorbeati este una dintre ele. Fara a fi acuzata de discriminare (sper!), as spune ca este vorba de educatie, de schimbarea mentalitatilor… Insa asa ceva nu se poate face decat in timp si cu investitii serioase. Sa scolarizezi acei copii si sa gasesti metode ca parintii sa-i lase la scoala si sa urmeze un anume drum benefic, integrator in societate… Am tot auzit de tot felul de sume care s-ar fi investit in acest sens. Insa sincer nu-mi prea vine sa cred, din moment ce am vazut niste scene cumplite… Copii de rromi care cersesc de mancare de ti se rupe inima… Si nu vorbesc neaparat de cersetoria trasnformata in “afacere”! Ca erau chiar disperati dupa mancare! Chiar nu se pot gasi solutii?! Daca banii merg la niste reprezentanti care-si fac palate cu turnuletze, ar trebui luate masuri!

  • Da, pe hartie trebuie sa stam bine… Inclusiv la capitolul investitii in scolarizarea copiilor de rromi. Insa realitatea ne omoara! Se prea poate ca reprezentanti ai etniei sa zica ca fac si dreg, dar isi baga banii respectivi in propriile buzunare. Sa le fie lor bine pe moment, nu se gandesc un pic mai departe… Asa cum mare parte dintre noi nu ne gandim!!! Si asta cred ca ar trebui sa facem! Sa vedem un pic mai departe. CA LA SAH! TREBUIE SA VEZI DEPARTE, CU MULT MAI DEPARTE DE MUTATEA IMEDIAT URMATOARE! IN ORICE PRIVINTA!!! Si atunci cand iti zici sa faci un copil, si atunci cand te gandesti la o investitie, si atunci cand te gandesti ce faci cu o… pleasca! Si sa nu te gandesti doar la tine! Dar nu prea mai cred ca vom fi in stare sa scapam de egoismul si de individualismul care a ajuns sa ne caracterizeze…

  • Aveti dreptate! Pe vremuri, copiii erau… forta de munca. Si poate mai sunt si azi in diferite locuri, in diferite comunitati. Si, indiferent ca sunt fete sau baieti, sunt buni de munca! Dar nu stiu de ce in tari din Consiliul Europei, deci din acea Europa largita, nu din UE, se apeleaza la asemenea selectii… Ca nu cred ca la ei e ca la chinezi cu copilul unic… Cred ca in unele locuri [b]alegi[/b] sa faci doar un copil… Si alegi sa faci doar un copil, ca te gandesti la o viata mai simpla, mai comoda, mai bogata… Si un copil te costa!… Si atunci alegi sa faci doar unul! Suntem niste egoisti, asta suntem!

  • Pe [b]mentalitatea de a face doar un copil [/b] nu numai ca apar dezechilibre de acest gen (diferente mari intre numarul de baieti si numarul de fete), ci apar si alt fel de dezechilibre! In curand, noi, europenii, vom fi minoritari in Europa… Pentru ca emigrantii fac mai multi copii, dar nu numai ei, ci si musulmanii si rromi care sunt tot europeni, fac mai multi copii… Numai ca, atunci cand alegi comoditatea, urmeaza sa si dispari din peisaj!… Sunt simplele legi ale firii… Pe masura ce ai mai mult, vrei mai mult, te boieresti, nu te mai gandesti la ce o fi, ci doar la tine, sa-ti fie tine bine acum si aici, cat mai bine si fara batai de cap…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

123 K
Scroll To Top