Now Reading
Internetul in dezbatere

Internetul in dezbatere

De la o simpla retea de interconectare a calculatoarelor, odata cu dezvoltarea Google, internetul a devenit treptat principalul mod de comunicare si de informare. El reprezinta astazi o realitate virtuala care ne-a schimbat in mod profund viata. Cenzurarea internetului, practicata de mai multe tari, precum China, Rusia sau Turcia, si de nenumarate dictaturi, a fost, pe buna dreptate, amplu criticata, ani de zile, ca fiind una dintre cele mai grave atingeri ale dreptului general la o informare neingradita. Dar iata ca astazi sunt puse in discutie de catre legislativul american doua proiecte de lege, cunoscute drept SOPA si PIPA, menite sa protejeze drepturile de autor si sa disciplineze internetul. Numai ca analiza consecintelor pe care ar urma sa le aiba prevederile acestor legi pare sa justifice temerile ca ele vor bloca, practic, dinamica atat de benefica a internetului. Este si motivul amplelor proteste, prezente in intreaga lume, impotriva acestor proiecte legislative. La prima vedere ar fi vorba doar de o problema interna a Statelor Unite ale Americii. Ne gasim insa in plina era a globalizarii… Astfel, in prezent, 80% din Internet, fiind US based, este direct afectat de aceste proiecte de lege.

Adoptarea lor este o problema strict de competenta autoritatilor americane, dar aplicarea lor ar afecta intreaga lume. Iar, conform parerii multor specialisti ai domeniului, adoptarea si aplicarea acestor legi ar conduce practic la uciderea internetului si a liberei circulatii a informatiei. Dintre companiile care se opun vehement acestor legi trebuie amintite Google, Yahoo, Wikipedia, WordPress, Ebay, Twitter, Facebook, Mozilla. Numarul lor este insa extrem de mare. La el participa si site-uri romanesti precum DEX online. Astazi, miercuri, 18 ianuarie 2012, Wikipedia in limba engleza isi intrerupe activitatea in semn de protest, iar Google a postat pe varinata americana a site-ului mesajul Please don’t censor the web.
Din fericire, drumul de urmat pentru adoptarea unei legi in Statele Unite ale Americii este destul de lung, iar cele doua legi se afla acum doar in prima faza. Astfel, dupa o dezbatere a senatorilor, urmeaza votul in Camera Senatului. Daca acest vot este favorabil, urmeaza votul in Congres. Iar apoi, daca o lege trece si de acest vot, urmeaza sa fie acceptata sau revocata de Presedinte.

Afirmatiile alarmante cu privire la implicatiile acestor legi vin din faptul ca incalcarea prevederilor extrem de severe ale acestor legi nu conduce doar la dreptul autoritatilor de a inchide acel site sau blog care este incrimitat, ci si a celor care contin un link spre ele, inclusiv sa inchida Google, daca site-ul respectiv putea fi accesat din Google. Astfel, greseala unui site poate conduce, in avalansa, la afectarea sau chiar la inchiderea unui numar extrem de mare de alte site-uri. Multi sunt de parere ca ar urma sa ne luam adio, cel putin in forma lor actuala, de la Google, Yahoo, Youtube, Wikipedia, Facebook si multe alte prezente de pe internet, care au ajuns sa se constituie drept definitorii pentru modul in care majoritatea oamenilor activi de astazi sunt in curs de a-si concepe viata.

In aceste conditii, pare firesc ca, in intreaga lume, inclusiv in Romania, au inceput sa se stranga semnaturi pentru a protesta impotriva acestor proiecte de legi.
Problema nu este insa asa de simpla, pentru ca legile sunt sustinute de peste 300 de mari companii. Si, intr-adevar, trebuie vazuta si cealalta fata a monedei… Necesitatea limitarii pirateriei pe internet, de exemplu. Si, in plus, se impune si asigurarea unor bune practici, unei protectii in fata abuzurilor pe care multe site-uri le comit. Dar, atunci cand esti bantuit de o infectie, vei cauta un antibiotic care sa te scape de acea infectie si nu un produs care sa te ucida si pe tine… Internetul joaca astazi un rol mult prea important pentru a putea risca sa-l blocam. Tocmai din acest motiv, trebuie urmarite cu atentie concluziile expertilor care au analizat efectiv consecintele acestor legi care par a necesita cel putin revizuiri daca nu chiar a fi schimbate din insasi fundamenetele lor.

View Comment (1)
  • Complicate sunt caile internetului! Este adevarat ca sunt site-uri care comit multe abuzuri, insa a ucide internetul in procesul de deratizare a retelei ar insemna a afecta foarte multe companii mari… asadar a lovi direct in economia tarii… si cred ca Statele Unite vor analiza (pana la adoptarea legii) toate riscurile adiacente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top