La plimbare prin Ploiesti
Daca intr-o dimineata de sambata iti propui sa iesi un pic la plimbare si alegi sa o faci prin orasul lui Caragiale, ca tot suntem in Anul Caragiale, descoperi un vechi oras romanesc cu o arhitectura aparte. Aici, stilul national romanesc are caracteristici aparte, iar multitudinea de case vechi astazi renovate sau care isi asteapta cuminti renovarea fac ca atmosfera orasului sa fie cu totul alta decat in orasele in care constructiile comuniste aproape ca au sufocat orice altceva…
Ca in orice oras de asemenea dimensiuni, in centru, in cladirea construita cu elan socialist si care era destinata insitutiilor politico-administrative, se afla si astazi Prefectura, Primaria si alte institutii ale urbei. Cladirea de acest tip, numita in mod tradional Casa Alba, aici si in orice alt oras, constituie punctul de reper pentru oricine vrea sa inceapa sa descopere orasul sau sa-si rezolve vreo problema. Asa mi-am propus si eu – sa descopar orasul din inima lui…
Bannerul imens care te invita sa descoperi Ploiestiul, orasul lui Caragiale, te face sa-ti spui ca in periplul tau prin Ploiesti trebuie sa incluzi neaparat si Casa Memoriala Caragiale. Zis si facut! Vorba vine! Pentru ca nici un indicator nu-ti arata incotro s-o iei… Iar doamele ce iesisera la plimbare cu cate un Bubico nu te puteau ajuta… Cei cativa tineri care se fotografiau langa Palatul Culturii erau si ei la fel de dezorientati… Politistii pe care i-am intrebat si-au cerut scuze in mod politicos, dar nu stiau unde e Casa lui Caragiale. Amabili, dar prea putin informati.
Cu un banner, oricat de mare ar fi, nu rezolvi o problema! Poate ca mai marii urbei ar trebui sa se gandeasca la o serie de training-uri pentru politisti si pentru alti angajati ai institutiilor orasului, la un minim instructaj al acestora, daca tot invita turistii sa descopere orasul… Si, poate, la un moment dat, vom ajunge si noi sa avem indicatoare… Sper ca mai avem sanse sa ne gasim directia!
Imi aduc aminte ca in urma cu zece-douazeci de ani, oamenii erau mult mai informati in ceea ce priveste monumentele istorice si alte obiective culturale din zona in care locuiau. Astazi, foarte putini stiu unde se afla un muzeu sau o casa memoriala, chiar daca trec zilnic pe langa ea. Poate ca oamenii de astazi nu mai dau atat de multa importanta culturii…si asta nu e bine deloc.Sigur, nu putem generaliza, exista si tineri pentru care cultura inseamna respect, dar tendinta generala, din pacate este una de indepartare de la vechile valori.
Sincer, cred ca si tinerii pe care i-am intanit la plimbare prin centrul Ploiestiului ar fi mers sa viziteze Casa Memoriala a lui Caragiale, daca ar fi stiut de ea si daca ar fi aflat cum se ajunge la ea… Lucrurile trebuie facute cunoscute, spuse, explicate, sustinute. Problema e insa aceeasi… Cine face asta? Cei care sunt responsabili de bunul mers al urbei ar trebui sa o faca… Asta prespune un demers poate mai complicat, mai putin simplu decat simplul afisaj… Dar cred ca se poate! Si ar trebui! Pana nu e prea tarziu!