Now Reading
Legea sanatatii, un experiment riscant

Legea sanatatii, un experiment riscant

Ne gasim astazi in momentul punerii in dezbatere publica a unei legi extrem de importante si ale carei consecinte sunt greu de evaluat. Este vorba, evident, de noul proiect pentru legea sanatatii. Legea este postata pe site-ul Ministerului Sanatatii. Dar ea nu este usor de analizat, caci implicatiile fiecarui articol trebuie urmarite cu atentie prin coroborare cu celelalte articole ale legii. Ai nevoie pentru aceasta de o minima pregatire juridica, dar si de o intelegere corecta a modului de functionare a sistemului de sanatate. Tocmai de aceea este nevoie de o dezbatere cat mai larga. Aceasta presupune, in afara de studierea textului, a urmari si analizele celorlalti, pentru a putea descifra cat mai clar implicatiile legii in ansamblul ei.

Legea sanatatii nu este o lege oarecare. Ea prevede modificari fundamentale prin trecerea bugetului de sanatate, de peste 4 miliarde de euro, in administrare privata si posibilitatea de privatizare a unitatilor medicale de stat. Deosebit de sever pare sa fie impactul asupra serviciilor mobile de urgenta. Iar demisia si pozitia doctorului Arafat, creatorul SMURD, apreciat in intreaga Europa si pentru care multe state ne invidiaza, nu poate fi ignorata.

Modificarile propuse de aceasta lege reprezinta un proces ireversibil. Odata pusa in practica, nu mai este posibil de revenit la sistemul anterior. Este tocmai motivul care face aceasta reforma cu atat mai importanta, dar ii subliniaza odata in plus riscurile majore. Incercari mai mult sau mai putin asemanatoare au mai existat doar in vreo doua state europene, iar acolo au dus la probleme extrem de neplacute.
Problema sanatatii este una dintre cele mai importante probleme ale unui stat, caci de modul de functionare al acestui sistem depinde starea de sanatate a natiunii si, de aici, atat economia acestui stat, cat mai ales viitorul natiunii. Altfel spus, este o problema extrem de importanta pentru fiecare cetatean, pentru fiecare dintre noi. Este, in fond, vorba de dreptul nostru la sanatate si la viata.
De aceea, cred ca dezbaterea acestei legi ar trebui sa fie una reala, extrem de serioasa, in care sa se angajeze fiecare membru al societatii caruia ii pasa de soarta lui si a tarii lui.
Este motivul pentru care ne-am gandit sa stimulam o dezbatere si pe site-ul Dacic Cool. Pentru aceasta, am initiat si un concurs in cadrul caruia sa premiem cele mai interesante contributii, ideile cele mai clar expuse, analizele cele mai pertinente, exemplele cele mai ilustrative pentru o idee sau pentru o teza puse in dezbatere, pe scurt, parerea sincera a fiecaruia cu privire la aceasta problema.

O intelegere clara a implicatiilor posibile ale acestei legi nu cred ca poate fi obtinuta decat punand la un loc experienta fiecaruia, judecata si ideile a cat mai multi dintre cei carora le pasa cu adevarat de viitorul nostru. Trebuie sa intelegem ca o natiune nu poate avea un viitor decat atunci cand fiecarui membru al ei ii pasa de soarta tarii lui, atunci cand fiecare devine cu adevarat un membru activ si responsabil al Cetatii. Nu delasarea si izolarea dau forta si asigura viitorul unei natiuni, ci implicarea, actiunea comuna, asumarea propriei raspunderi fata de treburile Cetatii. Lucrurile nu se indreapta aruncand raspunderea pe umerii altora, ci prin asumare. O dezbatere publica, mai ales a unei legi de o asemenea importanta si cu astfel de implicatii, nu are voie sa fie una formala. Cred mai degraba ca ea reprezinta un examen asupra starii natiunii.

View Comment (1)
  • I have been browsing on-line more than 3 hours lately, yet I never found any attention-grabbing
    article like yours. It’s beautiful price enough for me.
    In my view, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the internet
    shall be a lot more helpful than ever before.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top