Now Reading
Reglementarea internetului

Reglementarea internetului

Acordurile internationale au putere de lege. De aceea, este necesar sa le cunoastem continutul, pentru a le putea si respecta, daca ne raliem la ele. In acelasi timp, orice lege sau acord nou ar trebui cel putin in principiu sa benficieze de o dezbatere preliminara.
Prezentul acord  ACTA semnat la Tokyo de reprezentantii a 22 de state printre care mai multe state europene, impreuna cu S.U.A., Australia, Canada, Japonia si altele, a starnit controverse aprinse. La fel, precum initiativele legislative din S.U.A, si acest acord priveste respectarea drepturilor intelectuale, dar este acuzat ca introduce, de fapt, o adevarata cenzura pe internet. Cert este ca tari precum Germania si Olanda au refuzat sa-l semneze, iar in Polonia, care l-a semnat, au izbucnit ample proteste. In acelasi timp, Raportorul Parlamentului European pentru acest acord si-a dat demisia, denuntand manevre de culise, conform unei relatari BBC News. Este insa imposibil sa te pronunti atat timp cat nu ai acces la textul acordului. Iar Romanina l-a semnat, dar fara o prealabila dezbatere a acestui text, iar textul nu a fost oferit nici acum spre dezbatere…
Reglementarea internetului reprezinta, fara indoiala, o problema extrem de serioasa. Ea afecteaza viata noastra cu mult mai mult decat s-ar putea crede la prima vedere. Este evident ca toate formele de piraterie trebuie sa poata fi blocate, dar pierderile vor fi si mai mari daca prin astfel de reglementari vor fi afectate drepturile fundamentale. Trebuie subliniat ca astazi o cenzura a corespondentei clasice ar avea un impact mult mai mic decat o cenzura a internetului.

Dar sa nu fim naivi, cenzura internetului este prezenta de mult timp. Firmele care produc softurile dedicate unor astfel de actiuni sunt prezente demult pe piata si vand produsele lor inclusiv unor agentii guvernamentale din lumea intreaga. Dar desfasurarea unor astfel de actiuni antidemocratice, in mod  ilegal, chiar daca destul de sustinut, este una, iar legalizarea lor, adica abdicarea de la principiile fundamentale ale democratiei, cu care ne mandrim cu totii de la sfarsitul secolului trecut, ca am reusit sa le creem, este o cu totul alta problema.

In ultimul deceniu actiunile teroriste au condus la o presiune mereu mai mare de a abdica de la o serie intreaga de deziderate democratice, pentru a creste eficienta in lupta indreptata impotriva terorismului. Dar istoria secolului trecut trebuie sa ne invete ca iluzia avantajelor ce decurg din abdicarea de la principiile de baza ale democartiei si ale drepturilor omului ne poate conduce la urmari extrem de grave. Fie ca ne place, fie ca nu, in zilele noastre lumea trece prin schimbari profunde. Este insa de datoria noastra sa facem tot posibilul ca generatiile de maine sa se uite la noi cu mandrie si multumire, pentru faptul ca le-am lasat mostenire o lume mai frumoasa, si nu cu groaza, cu resentimentele inerente ce ar apare in cazul in care vom lasa ca aceasta lume sa fie desfigurata… De stricat este extrem de usor! Putem sa ne convingem privind la modul in care s-a ajuns la dictatura nazista sau comunista. De aceea, cred ca orice fel de legiferare care poate aduce atingere fundamentelor noastre democratice trebuie analizata cu maxima raspundere. Inclusiv acest acord care a generat deja atatea reactii de protest. Problemele legislative nu reprezinta o abstractie, ci chiar fundamentul vietii noastre. Trebuie analizate mereu cu maxim atentie!

Reglementarea internetului reprezinta, fara indoiala, o problema extrem de serioasa
View Comment (1)
  • Asa este! Trebuie discutat/dezbatut si abia dupa aceea votat sau semnat! Dar de ce am face noi exceptie tocmai in cazul acestui acord, cand in Romania mai toate legile sunt votate inainte de a apuca sa fie cunoscute, discutate…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top