De ce, uneori, atunci când se realizează intervenții de implantologie orală, pe lângă adiția de os, este nevoie și de adiție de gingie, a fost subiectul pe care l-am abordat împreună cu dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară, IZIMPLANTOLCLINC (www.izimplantoclinic.ro), în cadrul emisiunii Dialoguri pentru Sănătate.
“Gingia este foarte importantă în durata de viață a implantului pe arcada dentară. Gingia este ca o garnitură, ca o protecție în jurul gulerului implantului, ca să nu pătrundă bacterii, să nu pătrundă mâncare și să nu se inflameze zona din jurul implantului și să nu pierdem substanța osoasă pe tot parcursul vieții implantului dentar. (…)
Gingia, protejând implantul, nu duce la resorbții osoase. Odată ce pătrund bacterii în jurul implantului, asta va duce la pierderea osului din jurul implantului. Iar, după cum vă spuneam, nu doare, deci noi aflăm de acea pierdere în ani… Și acolo se formează un defect foarte mare de os. Și, ulterior, acel implant trebuie scos. Nu mai putem să-l păstrăm. (…)
Pacienții care nu au gingie suficientă sau au gingie foarte mobilă în jurul implantului pot să dezvolte periimplantită. Este o inflamație în jurul implantului care duce la o resorbție în masă a osului din jurul implantului. Și-atunci, acolo o să se dezvolte mereu un miros neplăcut. Bacteriile care se dezvoltă acolo lezează osul, lezează și gingia care a mai rămas și duc la pierderea implantului dentar.” (dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară, IZIMPLANTOLCLINC)
IZIMPLANTOLCLINC – Șoseaua Mihai Bravu nr. 41, Sector 2, București, 0747.677.776, izimplantoclinic@gmail.com, www.izimplantoclinic.ro.
Pentru mai multe emisiuni de sănătate ample, cu specialiști de top din domeniile lor de activitate, vă invit să intrați pe canalul meu de YouTube și pe pagina mea de Facebook. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram și pe TikTok cu sfaturi scurte de sănătate.