Now Reading
Etimologia cuvintelor diabet, dializa, diaree, diagnostic. Cum se diagnostica pe vremuri diabetul si care erau remediile recomandate in mod traditional

Etimologia cuvintelor diabet, dializa, diaree, diagnostic. Cum se diagnostica pe vremuri diabetul si care erau remediile recomandate in mod traditional

Știți de unde vin cuvintele dialog, diacronic, diacon, diavol, diagonală, diametru, diafragmă, diagnostic, diaree, dializă, diabet? Din greaca veche. Și, după cum observați, toate au particula dia, care înseamnă „prin, între, cu”.

Diabet, dia-bainen, vine de la descrierea unui simptom. Adică vechii greci au constatat că persoanele care se confruntă cu această afecțiune, diabetul, au o urinare excesivă, trece apa, cumva, prin ele ca prin sită. Și asta însemna dia-bainen, „a trece ca prin sită, a trece prin”.

Pentru că, așa cum știți, diabetul nu este o boală modernă, nu este o boală nou apărută, ea exista și în antichitate, atâta doar că astăzi incidența ei este mult mai mare. Exista și în antichitate și era numită diabetes. Ceva mai apoi i s-a adăugat și denumirea de melitus, care înseamnă „dulce ca mierea” în latină. Diabetes melitus. Pentru că această afecțiune face ca urina persoanelor care se confruntă cu ea să fie dulce. Acesta a fost un mod prin care indienii și chinezii își dădeau seama că o persoană suferă de diabet, faptul că urina persoanei respective atrăgea furnicile, atrăgea insectele. Și atunci ei trăgeau concluzia că persoana respectivă se confruntă cu această afecțiune. Plecând de la acest mod de diagnosticarea a acestei afecțiuni a apărut și numele afecțiunii.

În cadrul emisiunii Strategia Mea de Sănătate, am discutat despre etimologia cuvîntului diabet, dar și despre o serie de plante medicinale recomandate tradițional pentru diabetici.

Vă invit să descoperiți și produsul Daitab de la Ayurmed (www.ayurmed.ro/), care este recomandat diabeticilor, dar este recomandat și celor care sunt într-o fază care se numește prediabet, celor care știu că sunt sedentari, celor care au luat mai multe kilograme în plus, celor care sunt pe un drum nu tocmai bun, pe un drum care ar putea să-i ducă la diabet dacă nu iau măsuri cât mai repede și măsuri puternice, astfel încât să stopeze această evoluție a organismului lor către această afecțiune. Multă sănătate!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

123 K
Scroll To Top