Now Reading
Sistemul de invatamant si mediul de afaceri. Scoala si piata muncii

Sistemul de invatamant si mediul de afaceri. Scoala si piata muncii

Școala trebuie să pregătească elevii și studenții pentru actuala piață a muncii. Dar care este, în realitate, relația dintre școală și mediul de business, dintre școală și economie? Stăm de vorbă cu profesor universitar doctor Dragoș Popa pentru a afla care sunt provocările pe care le are de înfruntat sistemul de învățământ, școala, pentru a reuși să pregătească cu adevărat elevii și studenții pentru actuala piață a muncii.

“Trebuie să pregătim studenții, elevii, atât pentru actuala piață a muncii, ceea ce este esențial pentru momentul actual, dar în același timp ca ei să poată să facă față și momentului ulterior: mâine, poimâine, răspoimâine. Asta a fost, în utimele decenii, o provocare majoră și, în mod cert, România suferă din acest punct de vedere și a avut probleme majore.

Dacă vrei să știi exact unde te vei angaja, evident că îți convine să beneficiezi și de o bursă de studii pe parcursul studiilor, iar, în momentul în care ai terminat, a doua zi să știi exact unde te duci, te angajezi, știi deja ce salariu vei avea, dacă nu-ți convenea salariul, nici nu stăteai să înveți acolo, te duceai în altă parte. Sigur că lucrurile se complică în momentul în care jumătate din tineri vor să plece în străinătate și, atunci, nu vor să se lege de un loc de muncă local, pentru că visează că se vor duce, nu știu, în Argentina, în America, în Australia, unde se va duce fiecare. Deci lucrurile sunt puțin mai complicate la noi, din multe puncte de vedere.” (prof. univ. dr. Dragoș Popa)

Mai multe emisiuni despre sistemul de învățământ, despre școala românească și despre statutul profesorului, găsiți pe canalul meu de YouTube, la care vă invit să vă abonați. Mulțumesc!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top