Cand trebuie extrasi dintii de lapte si cum trebuie interactionat cu micii pacienti. De ce este atat de importanta grija fata de dintii de lapte
Stomatologia pentru copii este un domeniu aparte, care presupune abilități speciale din partea medicilor dentiști. Aceștia trebuie să știe să comunice cu micii pacienți, să-i liniștească, să le vorbească pe limba lor, cum se spune. Trebuie să știe să le ghideze comportamentul, pentru ca aceștia să accepte tratamentele și să coopereze pentru realizarea acestora. Aflăm astăzi de la medicii pedodonți din cadrul clinicii DentalMed, dr. Mirel Toma și dr. Călin Sava, cum să avem grijă de dinții copiilor noștri și cum trebuie abordați aceștia atunci când e necesară vizita la cabinetul stomatologic. Pentru că părinții și medicii trebuie să colaboreze îndeaproape pentru sănătatea orală a copiilor!
“Parinții ne oferă date importante despre modul de viață, de alimentație al acelui copil. Dacă, de exemplu, există obiceiuri de a adormi cu sân, cu biberon, cu o formulă, cu lapte, cu ceai îndulcit, aceste produse nu determină direct carie, dar pot provoca și pot constitui substrat nutritiv pentru bacterii care există, în mod natural, în cavitatea bucală și care pe timpul nopții, atâta vreme cât el doarme, 6, 8, 9 ore, pot crea o aciditate, scad pH-ul și atacă smalțul. Lucrul acesta se întâmplă într-o zi, o săptămână, o lună, 3 luni, 6 luni…, inclusiv la 2, 3 ani. În momentul în care există o carie din aceasta severă, precoce, a copilăriei, apărută nu numai la o vârstă foarte fragedă, dar și întinsa pe mai mulți sau chiar pe toți dinții, lucrurile sunt destul de urgente, în sensul că părinții, dacă până acum au evitat să-l aducă, gândindu-se că e foarte mic sau poate că nu e momentul, sunt cumva împinși de consecințele pe care aceste carii le au asupra dinților, respectiv, faptul că pe ei îi doare, pot face abces, nu dorm, nu pot să ia în greutate…” (dr. Mirel Toma, medic pedodont DentalMed Luxury Dental Clinic) (Foto: iStock)