In ce situatii si in ce conditii se realizeaza anestezia generala in stomatologia pentru copii. Explica dr. Amiel Stroianu si dr. Mirel Toma, medici specialisti pedodontie
Există situații în care inhalosedarea sau sedarea conștientă medicamentoasă nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemelor stomatologice în cazul anumitor copii și atunci e nevoie de o anestezie generală! Când, cum, în ce condiții se recomandă și care sunt etapele de urmat până a se ajunge la aceasta aflați de la invitații emisiunii noastre dedicate sănătății orale, dr. Amiel Stroianu, medic specialist pedodont, și dr. Mirel Toma, medic specialist pedodont, DentalMed Luxury Dental Clinic.
“La capitolul acesta de anestezie generală, trebuie înțeles, întâi și întâi, că dirijorul, de fapt, este anestezistul. El hotărăște, într-un sfârșit sau într-un început, dacă copilul, cu toata gama lui de afecțiuni medicale pe fond sau starea lui actuală de sănătate, ar fi un candidat potrivit sau nu pentru anestezia generală.” (dr. Amiel Stroianu, medic specialist pedodont DentalMed Luxury Dental Clinic)
“De obicei, la prima ședință sau la primele ședințe (pentru că uneori pot fi și mai multe), este sedința de acomodare. Acolo, evaluăm complianța și gradul de cooperare a pacientului și, mai departe, vedem ce metodă aplicăm. Înainte de a ajunge la anestezia generală, toate etapele până acolo sunt: ședința în care ne obișnuim cu cabinetul, cu echipa… dacă toate lucrurile astea nu funcționează, atunci se recurge la inhalosedare, care poate fi asociată și cu o sedare medicamentoasă, asistată de un medic anestezist. Dacă toate aceste metode nu funcționează, se recurge la anestezia generală, care se face exclusiv în spital. Până să se ajungă la anestezia generală, sigur că există un proces de selecție. Este pe lângă un consult clinic, cabinetul dentar și o evaluare radiologică. Există un consult preanestezic, care se face la spital, și un set de analize de sânge!” (dr. Mirel Toma, medic specialist pedodont DentalMed Luxury Dental Clinic) (Foto: iStock)