Now Reading
Culoarea banilor. De unde vin cuvintele bacsis, ciubuc, pesches, spert. Care sunt diferentele intre ele. Cat se da bacsis in diferite tari

Culoarea banilor. De unde vin cuvintele bacsis, ciubuc, pesches, spert. Care sunt diferentele intre ele. Cat se da bacsis in diferite tari

Stiti de unde vine cuvantul CIUBUC? Pe vremuri, ciubucul era un fel de pipa, o lulea. Ciubucarul era cel care facea ciubuce. Ciubucciul era cel care se ingrijea de ciubucele boierului. Le curata, le umplea cu tutun si asa mai departe. Boierul il recompensa pe cel care avea grija de ciubucele sale cu niste banuti, un fel de mic bacsis. De aici, numele de CIUBUC, un mic bacsis.

Cuvantul BACSIS vine tot din perioada fanariota. Boierii aveau obiceiul sa dea niste banuti celor care le faceau diferite munci in casa, iar o data pe an, de Sfantul Vasile, dupa Anul Nou, sa le dea cate un bacsis mai mare, ca un fel de rasplata pentru munca bine depusa. Asadar, CIUBUCUL si BACSISUL sunt denumiri pentru banutii oferiti ca rasplata, ca multumire, ca apreciere pentru munca care a fost prestata pentru tine.

Cu totul si cu totul alt sens au cuvintele PESCHES si SPERT. Peschesul era o suma considerabila de bani, un cadou impresionant pe care il facea un boier altui boier sau unui functionar al statului de la curtea otomana. Asa cum stiti din cartile de istorie, domnitorii trebuia sa plateasca pesches daca voiau sa ramana in domnie. Iar SPERT este un cuvant care vine din germana si se folosea mai mult in Banat. Cuvantul SPERT ne aduce aminte de cuvantul SPERACLU, nu? Si vine tocmai de la cuvantul german care desemna un manunchi de chei false care puteau fi utilizate pentru deschiderea diferitelor usi. Asadar, SPERT este similar cu PESCHESUL. Este ceva care te poate ajuta sa deschizi niste usi la niste personaje inalte. Este vorba de sume considerabile, de cadouri impresionante date catre functionari ai statului, catre reprezentanti ai statului. Aceste cuvinte ne trimit la cuvantul actual MITA. Dar ele nu au acelasi sens cu cuvintele BACSIS si CIUBUC. Acestea sunt sume mici de bani pe care noi le oferim ca sa ne aratam multumirea fata de serviciul care ne-a fost prestat. Iar acesta este un obicei care exista aproape peste tot in lume, nu doar la noi. Chiar daca difera cuantumul bacsisului, acesta, dupa cum spuneam, exista aproape peste tot in lume.

De ce am vorbit despre toate acestea? Pentru ca, de curand, am constatat ca in aplicatia de taxi gratuita si nationala GoCab Romania exista posibilitatea sa dai bacsis soferului de taxi direct din aplicatie. Stiti ca era o problema. Adica plateai cursa cu cardul bancar, dar te gandeai: „Am cash, nu am cash… ca sa dau si bacsisul de rigoare”. Pentru ca ne simtim bine atunci cand lasam un mic bacsis. Ne aratam, in acest fel, multumirea pentru serviciul care ne-a fost prestat. Dar acum putem sa dam bacsis soferului de taxi direct din aplicatie. Pentru ca, oricat s-ar digitaliza lumea, trebuie sa tina cont si de obiceiurile noastre, nu-i asa?

Eu va multumesc tare mult si, bineinteles, va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube si sa dati like paginii mele de Facebook, pentru ca pe YouTube si pe Facebook postez emisiuni ample despre etimologii, despre obiceiuri, despre istorii, legende si cate si mai cate… Cred ca sunt lucruri interesante si utile. Va multumesc tare mult, inca o data!

122 K
Scroll To Top