Now Reading
De unde vin denumirile de stadion, arena, gimnastica si gimnaziu. Istoria inelelor olimpice

De unde vin denumirile de stadion, arena, gimnastica si gimnaziu. Istoria inelelor olimpice

Stiati ca in antichitate atletii greci concurau complet dezbracati la intrecerile sportive, inclusiv la Jocurile Olimpice? Faceau acest lucru in onoarea zeilor, in cinstea zeilor, ca sa arate cat s-au antrenat, cum si-au ingrijit corpul si cum s-au pregatit pentru acele jocuri olimpice. Pentru ca, asa cum stiti, hainele mai ascund diferite defecte. Dar, atunci cand esti dezbracat, zeii pot vedea exact cat te-ai pregatit tu pentru competitiile sportive. Cuvantul din greaca veche care desemna aceasta nuditate era gymnos. De aici, gimnastica, dar si gimnaziu. Pentru ca, asa cum stiti, grecii au considerat ca, la inceput, un sistem pedagogic, un sistem formativ presupune exercitii fizice, presupune sport. Dupa aceea faci matematica, filosofie si altele. Dar la inceput este obligatorie desfasurarea exercitiilor fizice.

Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice Moderne

Primele Jocuri Olimpice au avut loc in 776 inainte de Hristos, in vechiul oras grecesc Olympia. Jocurile Olimpice moderne, fondate de Pierre de Coubertin, au inceput in 1896. Prima editie a avut loc, fireste, la Atena. Daca in antichitate puteau participa la Jocurile Olimpice doar grecii liberi, bineinteles, la Jocurile Olimpice moderne participa sportivi din toata lumea, de pe cele cinci continente. Pentru ca, pe vremea lui Pierre de Coubertin, se vorbea de cinci continente, Europa, Asia, Africa, America (America de Nord si America de Sud erau vazute ca un singur continent, America) si apoi Australia si Oceania. Antarctica nu era luata in considerare. Si, tinand cont de aceste cinci continente, simbolul propus a fost de cinci cercuri, fiecare cerc avand o alta culoare. Galben, rosu, verde, albastru si negru, totul pe un fundal alb. Aceste culori ale acestor inele olimpice se pare ca au fost gandite de Pierre de Coubertin astfel incat steagurile oricarei tari sa poata fi formate din acele culori. Asadar, drapelul oricarei tari care ar fi participat la Olimpiada s-ar fi putut compune din culorile care se regaseau in cele cinci cercuri olimpice.

Mai multe despre toate acestea si despre semnificatia culorilor gasiti pe canalul meu de YouTube si pe pagina mea de Facebook. Bineinteles, multumesc si aplicatiei de taxi GoCab Romania, care sponsorizeaza aceste emisiuni despre Semnificatia culorilor!

114 K
Scroll To Top