Now Reading
Asezarile rupestre de la Alunis

Asezarile rupestre de la Alunis

Intr-adevar, daca vrei sa vezi Romania, trebuie sa-ti iei un elicopter… La cat de minunata e tara asta, in ciuda crizei, ar trebui sa nu mai ai loc de turisti! Numai ca ne lipseste un lucru esential. Drumurile. Si ne mai lipseste ceva… Indicatoarele. Dar, daca te incumeti pe drumuri aproape impracticabile, desi au fost reabilitate abia de curand cu bani europeni, descoperi locuri pe care nu ti le-ai fi putut imagina vreodata si de care nici n-ai stiut ca exista. Partea interesanta e ca vezi ca placutele cu reabilitarea drumurilor au rezistat cativa ani, fara ca drumurile insele sa reziste… La placute suntem buni. Le facem temeinic. Sa se vada. Sa reziste. Drumurile conteaza mai putin… Oricum, nici nu stii unde duc! Ca nu se oboseste nimeni sa-ti spuna! Desi sunt locuri unice in Europa!
Daca de la Valenii de Munte te aventurezi la dreapta, pe drumul care trece prin comuna Calvini si da in DN 10, ce uneste Buzau de Brasov, te asteapta mai departe o aventura de neuitat. Harta pe care o aveam eu, desi nu era foarte veche, nu corespundea cu realitatea din teren. Se mai intampla… Nimic grav! Te orientezi la fata locului. Am avut insa parte de o intalnire lamuritoare, atunci cand am dat in drumul ce uneste Buzau de Brasov. Un jandarm caruia i-am cerut lamuriri chiar voia sa ajunga la Colti.  Asa ca, pe drum, am aflat si de lipsurile din legislatie cu care se confrunta, atunci cand unii isi iau piatra din munte, de la marginea drumului, provocand la limita surpari de teren extrem de grave, cum altii au bani sa-si faca palate cu acoperisuri din tabla de inox fara sa aiba vreo afacere cunoscuta, de turistii care sambata si duminica vin sa descopere Muzeul Chihlimbarului din Colti…
Dar, daca vrei sa treci mai departe de Colti, te descurci pe pielea ta! Esti singur pe drum! Asa ca, daca te incumeti sa urci pana la Alunis sa vezi biserica si asezarile rupeste de aici, sa nu te plangi daca iti strici masina. Vei avea insa satisfactia ca la finalul drumului sa afli de catre cine si cand a fost reabilitat… Placuta aceea a rezistat!
Nordul judetului Buzau este incredibil. In zona, in apropiere de Scortoasa, sunt Vulcanii Noroiosi. Iar in zona Colti, Bozioru, Braiesti, Cozieni, Catina, Pietroasele, la altitudini cuprinse intre 650 si 1100 de metri, se gaseste cea mai mare concentrare de schituri si locuinte monahale din spatiul romanesc. Este impresionant numarul mare de complexe rupestre, dintre care unele au fost locuite deja din preistorie sau folosite apoi drept chilii de sihastri sau lacasuri de cult crestin. Micile biserici sapate in stanca au devenit adevarate centre religioase crestine. Astfel, Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, din satul Alunis, comuna Colti, este datata conform traditiei la 1277, dar in Complexul Alunis avem si o datare din secolul  al IV-lea. Iar pestera Dionisie Torcatorul din satul Nucu, comuna Bozioru, localizata la Piatra Pesterii, sub Crucea Spatarului, la o altitudine de 715 metri, dateaza din epoca medievala timpurie. Si, la doar 150 de metri distanta, pestera Fundul Pesterii dateaza din epoca bronzului, Hollstatt, avand incizate pe pereti simboluri din epoci diferite, pentru ca in epoca medievala sa fie mentionata intr-un document emis la 12 ianuarie 1678 de Gheorghe Duca. Numarul vestigiilor prezente in zona este insa mult mai mare, iar fiecare are propria poveste de marturisit. Nu ai insa cum sa nu fi coplesit de taina si de frumusetea locului, caci aceste asezari rupestre nu par deloc sa fie asezate la intamplare…
Pentru a putea trece direct din zona Alunis in zona Nucu ar mai trebui un drum de doar cativa kilometri. Astfel, fara prea mare dificultate, in zona ar putea fi deschis un minunat circuit turistic fascinant, atat pentru iubitorii de natura, cat si pentru pelerini. Dar cum sa ne gandim la creerea unor drumuri noi, atunci cand nici drumurile reabilitate pe bani europeni, precum cel de la Colti la Alunis, nu au putut fi intretinute?! Asa cum spuneam, in zona poti ajunge usor, nu doar prin Buzau, ci si prin Valenii de Munte, unde te asteapta si Muzeul Iorga. Asa ca turistii care pleaca din Bucuresti s-ar putea bucura nu numai de aerul de munte, ci si de un traseu cultural la nici 200 de kilometri de punctul de plecare… Pana atunci e recomandabil sa se incumete in zona doar cei care se simt cu adevarat vaccinati impotriva gropilor din marile orase…

Biserica de la Alunis
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top