Now Reading
Cetatea Rupea

Cetatea Rupea

In urma proiectului de reabilitarea al cetatii Rupea (un proiect de 8 milioane de euro, dintre care aproape 6 milioane din fonduri nerambursabile), va fi inaugurat si un muzeu, ceea ce este extrem de important, dat fiind faptul ca in zona primele asezari dateaza din paleolitic si din neoliticul timpuriu.
Dacii au ridicat aici cetatea Rumidava care, odata cucerita de romani, a devenit castrul Rupes, nume insemnand stanca sau piatra si care provine, probabil, de la faptul ca aceasta este construita pe un masiv de bazalt. Numele roman a condus apoi, evident, la numele actual.
Dupa secolul al X-lea a inceput construirea cetatii actuale formate din trei centuri de aparare, cetatea de sus, ridicata pe ruinele vechii cetati dacice, apoi cetatea de mijloc si cea de jos, ultimele doua realizate incepand din secolul al XIV-lea. Atestata documentar pentru prima data in 1324, cetatea a fost jefuita de turci in 1432-1437 si distrusa de un incendiu in 1643, fiind parasita in 1790.

Astazi, cetatea este intr-o stare jalnica si cu greu ii mai poti ghici zidurile interioare, dar privelistea pe care o ai din varful dealului este cu adevarat coplesitoare… Iar drumul impunator care se croieste acum iti da sperante ca in curand cetatea isi va regasi maretia de odinioara. Mai ales ca, dupa cum spune stapanul cheii de la intrare, in cetate ar urma sa se desfasoare, dupa terminarea lucrarilor, si Festivalul Fortaretei, la care sunt invitate sa participe localitatile care au avut statut de cetate sau au pe teritoriul lor vechi cetati ce au jucat un rol important in viata economica, sociala si culturala. Astfel, ne-am putea bucura nu numai de reconstructia cetatii, ci, chiar mai mult, de o cetate care sa recapete viata, in care traditiile sa fie la ele acasa.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

122 K
Scroll To Top