Now Reading
Dulce ca… mierea de zmeura

Dulce ca… mierea de zmeura

Zilele trecute, plimbandu-ma pe un drum de munte, am intalnit, iarasi, urme proaspete de urs. Si mi-am amintit de patania unui biet om din Busteni, care, anul trecut, uitandu-si in portbagaj niste zmeura, s-a trezit cu masina distrusa de ursii ce se straduiau sa ajunga la o asemenea comoara. Trebuie sa recunosc ca imi plac ursii, chiar si asa-numitii ursi cersetori pe care prea adesea ii intalnesti prin parcarile din marginea drumurilor de munte. Nu cred insa ca prin zmeuris sau la un borcan cu miere sunt prea pasnici, dupa cum o demonstreaza si patania bietului om. Dar pasiunea ne mai tulbura judecata si noua, celor ce ne consideram homo sapiens, asa incat nu cred ca avem dreptul sa-i judecam prea aspru pe acesti stapani ai padurii… Mai ales ca pasiunea lor pentru zmeura si pentru miere – trebuie sa recunosc – ma apropie si mai mult de ei.
Intoarsa acasa, mi-a sarit in ochi un borcan de miere pe care il ignoram de ceva vreme. O miere de zmeura. Trebuie sa recunosc ca pana acum nu incercasem inca acest sortiment. Pentru cine nu a alergat prin hatisurile de zmeura ce acopera versanti intregi de dealuri sau, mai nou, prin unele plantatii de zmeura, poate parea ciudat ca albinele pot produce miere de zmeura, caci evident ele nu stau sa aleaga cu predilectie florile parfumate de zmeura. Dar, plasand stupii in astfel de zmeurisuri extinse, poti obtine o miere care in proportie de peste 80% sa fie miere de zmeura. Deschizand borcanul, am avut o surpriza deosebit de placuta, descoperind aroma discreta de zmeura, parfumul proaspat si gustul placut. Este o combinatie excelenta aceasta imbinare a inconfundabilei arome de zmeura cu dulceata mierii. Este foarte dulce, iar culoarea galben-rosiatic-ruginie aminteste de fructele coapte de zmeura. Cristalizand foarte repede, nu ai cum sa nu te bucuri si de fericita imbinare dintre mierea inca fluida si cea deja cristalizata, usor albicioasa.

Cum, dupa aerul taios de munte, parca incepuse sa ma ameninte o usoara raceala, m-am bucurat nu numai de savoarea mierii, ci am folosit-o si pentru a-mi indulci un ceai fierbinte, caci remediile naturale sunt totusi cele mai sigure, iar mierea de zmeura, atat ca atare, cat si in ceai, reprezinta o buna pavaza impotriva racelilor si gripei. Cu aceasta ocazie m-am documentat si eu asupra binefacerilor acestui adevarat elixir si am mai luat repede cateva lingurite, caci – dincolo de aspect si gust – aceasta miere este si un adevarat medicament, nu doar impotriva racelii, ci si pentru calmarea tusei si stimularea sistemului imunitar si, in egala masura, pentru reglarea activitatii ovarelor, pentru prevenirea osteoporozei si, nu in ultimul rand, este un remediu pentru intinerirea si revitalizarea tenului. Caci, dupa ce iti potolesti pofta, poti sa te bucuri si de binefacerile unei masti faciale.
Asa incat de-abia astept sa-mi mai iau un borcan, mai ales ca eticheta imi aduce aminte ca producatorul, evident, din Romania, urmeaza o traditie din 1921, iar produsul este certificat ca ecologic. Asa incat in vacanta asta, pe care mi-o doresc dulce ca… mierea de zmeura, vreau sa ma bucur romaneste, cu Apimond, dar vreau, in acelasi timp, sa va povestesc, cat mai curand, cate ceva si despre zmeura, o adevarata comoara pentru sanatatea noastra.
Pana atunci insa iata cate ceva despre cum trebuie aleasa o miere de calitate:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top