Now Reading
Hai sa descentralizam, centralizand!

Hai sa descentralizam, centralizand!

Discutam demult despre importanta descentralizarii. Si, probabil, ca majoritatea simtim ca e in interesul nostru ca decizia sa fie cat mai aproape de noi, pentru a fi mai usor de controlat si de reactionat, atunci cand contravine inteseselor legitime ale comunitatii. Dar iata ca acum vrem sa comasam judetele si sa revenim la ceva asemanator cu regiunile din anii ’50. In plina era comunista, in anii ’60, cand s-au infiintat judetele, trecerea s-a realizat dupa o larga dezbatere, care a condus chiar la introducerea mai multor modificari in propunerile initiale, modificari cerute de comunitatile locale. Iar aceste modificari au insemnat inclusiv infiintarea de noi judete. Astazi, in plina democratie, dezbaterea pare sa lipseasca.
Dar sa revenim la fondul problemei. De ce sa facem aceasta centralizare care contravine chiar dezideratelor declarate pana acum? Pentru ca o cere U.E.? Nu cred! U.E. ne cere sa avem structuri regionale de coordonare a proiectelor majore care necesita fonduri europene. Si aceste structuri au fost create deja de la aderare. Faptul ca ele nu functioneaza tine de proasta lor organizare si de calitatea oamenilor numiti acolo.
Propunerea actuala te face sa-ti amintesti situatii mai vechi din timpul regiunilor. Sibiul facea parte pe vremea aceea din Regiunea Brasov. Ca atare, nu apuca sa ciuguleasca aproape nimic din fondurile alocate acestei regiuni si Sibiul ramasese grav in urma din punct de vedere al dezvoltarii. Asta in ciuda traditiei lui, a resurselor si a pregatirii fortei de munca. Lucrurile s-au remediat doar cu greu, dupa ce a devenit capitala de judet. Daca nu s-ar fi trecut atunci la judete, nu cred ca Sibiul ar fi avut vreo sansa sa devina capitala culturala europeana.  Poate vrem si acum ca, in afara de Bucuresti, sa nu se mai dezvolte decat 6-7 orase si sa nu mai existe nici un control asupra acestor conduceri. Cu greu se stabileste acum o relatie intre actualele consilii judetene si comunitatile locale, cum ar fi oare in cazul acestor regiuni?! Ineficienta unor institutii nu poate reprezenta un argument pentru a inlocui judetele cu regiuni, ci dimpotriva reprezinta un grav semnal de alarma. Ar trebui sa nu uitam ca e usor sa strici, dar e mult mai greu sa repari…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top