Now Reading
La o casa de targovet

La o casa de targovet

Cu totii am auzit de Muzeul Ceasului sau de Muzeul Petrolului de la Ploiesti, pe care le vizitam cu drag si cu interes, nerabdatori sa vedem ceasul lui Constantin Brancoveanu, ceasul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ceasurile Regilor Romaniei, ceasornicele atator mari oameni care au stiut ce si cum trebuie sa faca pentru ca timpul sa treaca in favoarea acestui popor, care au stiut ca e nevoie de timp ca lucrurile marete pe care si le doreau pentru acest popor sa poate fi infaptuite si care au avut forta sa le pregateasca, sa le astepte, sa le transforme in realitate… Si, dupa ce descoperi ceasul lui Nicolae Iorga, al generalului Averescu, ceasul lui Nicolae Titulescu, al lui Vasile Alecsandri, al lui George Cosbuc sau al pictorului Theodor Aman, ai o alta perspectiva asupra indarjirii acestor oameni de a realiza ceea ce si-au propus, asupra istoriei lor personale si asupra timpului pe care ei insisi l-au schimbat. Si, pentru ca tot e de actualitate discutia despre importanta resurselor, te opresti cu interes si la Muzeul Petrolului, amintitndu-ti de lectiile de istorie si de cum a influentat petrolul soarta lumii…
Ceea ce insa, recunosc, eu am descoperit mai mult din intamplare a fost Casa de Targovet, o adevarata bijuterie, o adevarata comoara pentru istoria si pentru arta noastra. Si asta pentru ca extrem de rar s-au pastrat atat de bine vechi case ale unor targoveti instariti de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. In acest mic muzeul din Ploiesti, in aceasta casa care a apartinut negustorului Ivan Hagi Prodan si care dateaza de pe la 1785, descoperi modul in care s-au impletit arhitectura romaneasca si decoratiunile orientale, mobilierul sobru din sufragerie, mobierul incrustat cu sidef din dormitor,  icoana gravata pe sidef, lampile cu motive orientale, tavanele sculptate, incalzitorul cu jar pentru pat, farfuriile din argint, ibricele pentru cafea din bucataria de iarna, pernele si narghilelele din sacnasiu, pentru ca tabloul infatisand-o pe Marita, sotia lui Hagi Prodan, sa te transpuna cu totul intr-o lume de acum mai bine de 200 de ani!
O casa frumoasa, pictata, cu cerdac si cu pivnita, in care afli, de la muzeograful cu drag de vizitatori, ca a functionat si primul muzeu din Ploiesti, Muzeul Prahovei, infiintat imediat dupa Primul Razboi Mondial, pentru ca abia in 1953 sa devina Casa Hagi Prodan, iar in 2005 – Muzeul Casa de Targovet din secolelel al XVIII-lea si al XIX -lea. Iesi in cerdac si te bucuri de soarele de primavara, vrei sa cobori in pivnita sa vezi cum isi tineau bucatele si vinurile vechii targoveti, insa descoperi cu surprindere ca in subsol functioneaza un restaurant si un bar de noapte… Deh! Din cultura nu ies bani!

Muzeul Casa de Targovet din secolele al VIII-lea – al XIX-lea
View Comments (3)
  • Adresa Muzeului CASA DE TARGOVET este strada Democratiei, nr. 2 , Ploiesti. Este foarte aproape de centru. Din centrul Ploiestiului, se poate ajunge pe jos, intr-o plimbare, e pe o straduta aflata de aceeasi parte a bulevardrului central pe care este si Primaria si Prefectura.

  • Am citit si eu despre aceasta bijuterie a noastra, a romanilor si atunci cand voi ajunge prin Ploiesti (sper sa se intample chiar vara aceasta) voi vizita, cu siguranta si acest muzeu.
    Este foarte adevarat ca din cultura nu mai ies bani…cel putin nu asa cum ieseau in alte vremuri…insa speram ca tinerii de astazi vor invata sa pretuiasca obiectivele culturale asa cum se cuvine. In plus, avem nevoie de oameni care sa faca aceste obiective cunoscute atat in tara cat si in lume, avem nevoie disperata de promovare…a culturii…prin cultura, nu prin baruri si restaurante banale.Dar…speranta nu moare niciodata, asa ca speram…si iarasi speram!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

122 K
Scroll To Top