Now Reading
Pericolul nuclear

Pericolul nuclear

Un oficial nipon, Ichiro Ozawa, sugera, de curand, intr-un interviu in The Wall Street Journal ca, drept urmare a accidentului de la Fukushima, intreaga Japonie ar putea deveni de nelocuit.
Acum o jumatate de secol specialistii calculau probabilitati pentru a convinge lumea ca un accident nuclear este… imposibil, el fiind prea putin probabil. Accidentul de la Cernobal a fost pus pe seama incompetentei si a carentelor pe care le prezenta acel tip de reactor. Reactoarele din Japonia au fost prezentate in permanenta drept unele dintre cele mai sigure, iar Japonia era prezentata ca un model in privinta exploatarii pasnice a energiei nucleare, dar in realitate lucrurile stateau cu totul altfel… Acum apare pe zi ce trece mai clar faptul ca efectele accidentului din Japonia au fost puternic subestimate. Si multe voci pretind ca informatiile furnizate au fost incomplete sau chiar false. Nu este o mirare, deoarece TEPCO, compania care detine centrala nucleara, a fost implicata de-a lungul anilor in multiple scandaluri legate de dezinformare si frauda, in 2002, ea trebuid sa opreasca temporar, din aceste motive, nu mai putin de 17 reactoare nucleare. In acelasi timp, este absurd sa consideri ca acel cutremur este irepetabil si e greu de garantat ca nereguli in exploatarea centralelor nucleare nu ar putea exista si in alte parti. Din acest motiv, este greu de inteles cum accidentul nipon a cazut aproape in uitare. El se poate repeta oricand si oriunde.
Astazi, a devenit clar ca, deja dupa primele ore de la accident, miezul reactorului s-a topit, aceasta inseamna ca materialul puternic radioactiv, un amestec de uraniu si plutoniu, a scapat din tecile in care era inchis. Aceasta topire nu ar fi fost ea insasi prea grava, pentru ca reactorul este inchis intr-o incinta securizata. Doar ca si aceasta a fost avariata. Partea trista consta in faptul ca mereu mai multe date vin sa confirme scurgerea substantelor radioactive si prin invelisul de beton care ar fi trebuit sa reprezinte ultima protectie. Si acest fenomen este suspicionat sa se fi produs imediat dupa cutremur la trei reactoare, accidentul de la Fukushima fiind astfel mult mai grav decat cel de la Cernobal. Se explica astfel scaparile masive de substante radioactive, atat in jurul reactoarelor, cat si in ocean si in atmosfera. De altfel, in timpul operatiunilor de salvare o nava militara americana si-a intrerupt misiunea pentru a nu-si periclita echipajul. Acum, zona din jurul reactoarelor a devenit de nelocuit, la fel precum este  cea de la Cernobal si exista temeri majore ca aceasta zona s-ar putea extinde in viitor, fara a se putea preciza zona potentiala de risc pentru anii viitori. Totodata, public nu a fost facut vreun plan credibil de securizare a reactoarelor. Si trebuie sa nu uitam ca pericolul radioactiv, chiar daca se diminueaza dupa cateva decenii, se pastreaza pentru mii si sute de mii de ani.  Si, tocmai de aceea, aceasta incertitudine a corectitudinii datelor vehiculate si a planului de actiune ridica cele mai mari temeri pentru viitor.
Dar accidentul din Japonia nu reprezinta un eveniment indepartat, un simplu fapt divers. Pentru noi el reprezinta un extrem de sever semnal de alarma. La mai putin de 200 de kilometri de Bucuresti avem centrala nucleara de la Cernavoda, iar la mai putin de 100 de kilometri – pe cea bulgareasca, unde ar urma sa se construiasca si un imens depozit de substante radioactive. Trebuie sa fim cat se poate de atenti cu centralele din jurul nostru. Chiar si in timpul dezastrului de la Fukushima, se vorbea laudativ despre industria nucleara nipona… Cu privire la bulgari au fost nenumarate semnale de alarma. Iar cu privire la situatia din Romania au iesit la iveala lunile trecute informatii legate de sefi din sistemul nuclear care nu au  nici o calificare in domeniu. Si, la fel de grav, contractarea unor dispozitive vitale de siguranta de la o firma fara nici o expertiza in domeniu! La un moment dat, un oficial de la Nuclearelectrica incerca sa ne convinga de siguranta centralei romanesti, pentru ca este proiectata sa reziste la cutremure mai mari decat cele inregistrate pana acum si la inundatiii si ele mai mari cu 2-3 metri fata de cele iregistrate pana in prezent. Si la Fukushima a fost la fel, doar ca tsunami-ul si cutremurul au fost nu numai mai mari decat cele de pana acum, dar mai mari si decat au presupus proiectantii ca s-ar putea  produce in zona… Ar trebui sa nu uitam ca natura este imprevizibila. Si in ultimul timp s-a straduit din plin sa ne convinga de acest lucru…

De asemenea, ar trebui sa nu uitam ca in zona centralelor nucleare o avarie aparent nesemnificativa poate insemna un dezastru absolut. In primele zile si saptamani dupa cutremurul care a afectat Japonia toti specialistii se straduiau sa ne convinga de faptul ca lucrurile sunt absolut  sub control si nu exista nici un pericol. Pentru ca astazi sa se constate ca lucrurile sunt mult mai grave decat au fost la Cernobal si, conform temerilor lui Ichiro Ozawa, planeaza chiar si riscul ca intreaga Japonie sa ajunga de nelocuit…
In Germania, prima reactie a cancelarului Angela Merkel a fost de a considera ca reactoarele germane sunt absolut sigure si ca atare nu ar exista nici un risc. Insa, dupa scurt timp, aprecierile s-au schimbat radical, Germania hotarand sa renunte la energia nucleara pana in 2022.
Chiar daca inchiderea centralelor nucleare reprezinta un adevarat lux bugetar pe care putine state considera ca si-l pot permite, analiza extrem de atenta si monitorizarea permanenta si exigenta a exploatarii acestora este absolut necesara. Un accident nuclear costa infinit mai mult decat oprirea centralelor! Din cauza riscurilor imense, nu numai pentru economia statului, dar in primul rand pentru sanatatea noastra si a generatiilor viitoare, in toate statele in care societatea civila exista si  se manifesta cu adevarat, in mod real si constient, aceasta urmareste cu o atentie speciala industria nucleara si exercita o presiune imensa pentru indepartarea oricarui risc posibil. Din acest motiv, este greu de inteles dezinteresul pe care il manifestam noi…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

122 K
Scroll To Top