Now Reading
Politia, pe mana hotilor

Politia, pe mana hotilor

O stire de ieri, de la ora 17, ne comunica faptul ca un politist, mai exact seful de post din Mozaceni, judetul Arges, a fost batut, chiar in sediul de politiei, de un suspect care fusese adus pentru cercetari, politistul fiind dus ulterior la Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti cu leziuni la cap si la spate. Faptul ca, de multe ori, politistii sunt batuti de infractori nu este o noutate, dar faptul ca seful de post ajunge sa fie batut chiar in sediul politiei poate sa ne spuna destul de multe despre tupeul pe care infractorii au ajuns sa-l aiba in acest moment. In S.U.A. sau intr-o alta tara europeana, un asemnea incident ar fi de neimaginat. Dar acolo exista un cadru legislativ care permite politistilor sa intervina ferm si, in acelasi timp, sa protejeze populatia de eventuale excese de zel. La noi, se discuta demult aceste aspecte legislative, dar nu s-a realizat nimic.
Zilele trecute au fost furate din nou componente esentiale din infrastructura cailor ferate, trenurile de pe ruta in cauza inregistrand intarzieri uriase. In aceste conditii, noi reducem numarul de politisti… Intrebarea este ce se va intampla dupa aceste concedieri, daca acum nu suntem in stare sa aparam obiective strategice, precum caile ferate, care ar trebui sa reprezinte o structura strategica pentru economia nationala, iar politistii sunt batuti chiar la ei in sediu. La ce ne mai putem astepta noi, simpli civili?
Nu stiu exact de ce au intrat in greva foamei cei patru politisti de care am auzit, de asemenea, de la stiri. Dar, dincolo de problema financiara dificila in care se afla acum politistii, ne gasim intr-un moment extrem de periculos, la nivel social, din punct de vedere al dezvoltarii fenomenului infractional. Din pacate, Romania este oricum receptata in Occident ca o tara nesigura. Riscam astfel sa ne indreptam spre o scadere si mai accelerata a turismului si a investitilor straine si ne indepartam, probabil, si de momentul in care am putea spera sa fim primiti in spatiul Schengen.
Cred ca intreaga administratie ar trebui reformata, dar, in acest moment, reducerea numarului de angajati reprezinta cea mai periculoasa masura posibila. De altfel, cred ca reformare sau restructurare inseamna cu totul altceva decat concediere, chiar daca in urma unei reformari reale se poate ajunge si la un excedent de personal, asa cum s-ar putea constata si un deficit de specialisti…
Romania a mai trecut prin perioade in care iti era frica sa iesi pe strada si nici astazi nu te simti prea sigur. Nici macar in locurile publice, in mijloacele de transport in comun sau in casa. Iar acum vedem ca nici sectiile de politie nu reprezinta locuri prea sigure… Cred ca pierderile ce pot aparea in urma unei cresteri a infractionalitatii pot fi cu mult mai mari decat economiile salariale realizate prin concedieri. De aceea, cred ca este nimerit sa ne amintim un vechi proverb: Masori de zece ori si tai o data…

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top