Prejmer, o minunatie a estului european
Destinatia preferata de week-end, mai ales de catre bucuresteni, este Brasovul, dar rareori ne indreptam atentia si spre minunatiile ce-l inconjoara… La doar zece kilometri se gaseste biserica fortificata din Prejmer, atestata din 1240, menita sa stea pavaza in fata atacurilor turcilor ce veneau prin pasul Buzau. Biserica, construita in stilul gotic burgund, a fost puternic fortificata, cu ziduri de 3-4 metri grosime si 12 metri inaltime, reprezentand astazi cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din estul Europei. Restaurata acum jumatate de secol, ea este, din 1999, monument UNESCO.
Orga mortii, dispozitivul de tragere care ii ingrozea pe atacatori si de care am invatat la scoala, a ramas o simpla curiozitate a istoriei, dar maretia fortificatiilor pastreaza un farmec inegalabil. Si, in locul garzilor militare, astazi gasesti aici alaiurile de nunta care vin de te miri unde pentru a conferi acestui nou inceput – pe care il reprezinta o casatorie – o solemnitate si o gratie aparte.
Nu e de mirare, pentru ca Prejmer sau Tartlau, cu numele lui sasesc, are forta de a se intipari profund in sensibilitatea si amintirea ta, poate pentru ca, vazand aceasta biserica fortificata, intelegi foarte clar care sunt stalpii pe care trebuie sa se sprijine o comunitate pentru a exista. Biserica – in centru, de jur-imprejur – camerele pe care le ocupau locuitorii din zona in vremuri de restriste, dar si scoala si armata, adica sala de clasa si zona garzilor, a strajerilor, a ostasilor. Sunt lucruri la care nu poti sa renunti nicicand, nici chiar sub asediu. Asa ca, daca vrei sa ai forta unui inceput curat, iti gasesti radacinile la Prejmer…