Now Reading
Rumanitul, chihlimbarul romanesc

Rumanitul, chihlimbarul romanesc

Nu-mi place sa arunc banii pe bijuterii si nu-mi plac bijuteriile de fitze. Dar as minti sa spun ca nu-mi plac bijuteriile… De altfel cui nu-i plac?!  Poti insa sa alegi bijuterii incredibile la preturi accesibile! Iar eu trebuie sa recunosc ca am o feblete aparte pentru chihlimbar, chiar daca multi il considera o piatra semipretioasa mult prea populara…

Chihlimbarul este, intr-adevar, una dintre cele mai populare pietre semipretioase. De fapt, este absolut impropriu sa-i spunem piatra, pentru ca – asa cum a presupus Aristotel cu peste trei secole inainte de Hristos si asa cum a stabilit apoi mineralogul J. Behman in 1751 – chihlimbarul s-a format din rasinile unor pini, iar procesul a avut loc acum 40 sau chiar 60 de milioane de ani. Cu o culoare care variaza de la galben la brun-roscat sau verde-negru, chihlimbarul contine de multe ori nu numai bule de aer, resturi de pamant sau de lichid, ci si insecte sau plante fosilizate. Chihlimbarul ne ofera un spectacol unic. Topindu-se la 300 de grade, dizolvandu-se in solventi organici si electrizandu-se prin frecare, chihlimbarul a reprezentat o reala fascinatie pentru oamenii paleoliticului, descoperindu-se amulte din chihlimbar vechi de peste 12.000 de ani. Este incontestabila functia magica pe care a jucat-o o lunga perioada de timp, precum si utilizarea lui pentru vindecarea a aproape oricarei afectiuni.
A fost o vreme in care chihlimbarul valora aproape ca aurul, pentru ca apoi valoarea lui sa scada, astazi bijuteriile de chihlimbar putand fi gasite chiar si la cateva sute de lei. Chihlimbarul se gaseste in zone extrem de variate, din Baltica pana in Sicilia si din Rusia pana in Burma Superioara. Dar chihlimbarul se gaseste si in Romania. Iar acesta nu este un chihlimbar oarecare, ci unul special, ce are peste 160 de nuante diferite de culori, deosebindu-se totodata prin natura rasinii din care s-a constituit. De aceea, chihlimbarul romanesc a fost numit, de catre geologul Oscar Helm, rumanit.
Prima exploatare organizata a rumanitului este incercata de trupele rusesti, aflate pe teritoriul nostru, in 1828, in zona comunei Colti. Apoi, in 1865, exploatarea este efectuata cu ajutorul localnicilor sub indrumarea subprefectilor de Buzau, pentru ca, incepand din 1920, inginerul Dumitru Grigorescu sa realizeze o exploatare organizata, in 39 de puncte de lucru, atat in zona Colti, cat si a Sibiciilor. Frumusetea, luciul, transparenta, spectaculozitatea incluziunilor si marimea deosebita a bucatilor de chihlimbar descoperite aici, ajungand si la 3,5 kilograme, au facut ca rumanitul sa devina celebru in intreaga lume. Din pacate, odata cu moartea accidentala a inginerului Dumitru Grigorescu, survenita in 1935, exploatarea practic s-a inchis, extractia realizandu-se totusi cu intreruperi pana in februarie 1948, cand Ministerul Minelor inchide definitiv exploatarea. Apoi, in 1981, este organizata o noua exploatare sistematica la Colti, dar care este si ea inchisa in 1986. Localnicii nu au contenit insa niciodata sa caute bucati de chihlimbar, in special primavara ori dupa ploi. Astfel, in zona aproape ca nu exista casa in care sa nu existe cateva bucati  de chihlimbar.
La Colti functioneaza astazi singurul muzeu al chihlimbarului din Romania, deschis in 1973.  Chiar daca relativ modest, ocupand doar trei camere, merita sa fie vizitat, atat datorita exponatelor, cat si a frumusetii zonei. Din micul magazin al muzeului poti sa-ti cumperi si cateva piese de chihlimbar. Chiar daca nu se remarca prin monturi deosebite, macar ca amintire poti sa-ti iei o mica bijuterie cu rumanit…

Dupa o vizita in care afli ca varietatea de chihlimbar romanesc se numeste rumanit
View Comments (2)
  • Interesant articolul.Mi-ar trebui si mie niste chihlimbar pt sculptura si cred ca am sa fac si eu o excursie pe acolo.Iti urez doar de bine si la cat mai multe drumetii!
    Cu stima,Marius Mocanu. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top