Now Reading
Spania in actualitate

Spania in actualitate

Istoria moderna a Spaniei merita, cu certitudine, o atentie aparte. Dupa un razboi civil in care, dupa parerea multora, au luptat poate mai multi straini decat spanioli, dupa o dictatura de dreapta care a lasat in urma ei o monarhie constitutionala, care a reusit sa creeze unul dintre modelele de dezvoltare rapida si de integrare europeana de succes, Spania s-a vazut greu incercata de efectele crizei mondiale. Dupa o recesiune severa si o explozie a somajului, iata ca acum, in plina campanie electorala, societatea civila isi face auzite nemultumirile in piata publica.  Nu este vorba de o miscare partizana in favoarea unui partid si nu este doar o nemultumire a spaniolilor. De altfel, protestele se pare ca ca au aparut in siajul pamfletului publicat de scriitorul francez Stephane Hessel, Indignati-va! Este o forma de protest impotriva coruptiei clasei politice si a dezinteresului fata de problemele reale ale populatiei. Este o miscare care integreaza, dupa cate se pare, in jur de 200 de mici organizatii civice si multe alte persoane. Sunt mii de oameni care au  iesit in strada in zeci de orase ale Spaniei, doar in Madrid fiind vorba, conform evaluarilor politiei, de 20.000 de participanti. Asemanator cu Piata Universitatii de la noi, din primavara lui ’90, in Spania, tinerii s-au adunat la Puerta del Sol, organizandu-si propriile echipe de ordine pentru a pastra ordinea si curatenia si pentru a se apara de grupurile violente, extremiste sau anarhiste care incercau sa li se alature. Au fost, totusi, si arestari, dar protestul continua de duminica si tinerii spun ca acesta va dura nedefinit, iar numarul participantilor pare sa fi crescut in ultimele zile.
Este un protest in care oameni care nu se cunosteau au iesit impreuna avand nemultumiri si idealuri comune, miscarea agregandu-se rapid prin retelele sociale. Se pare ca este o miscare inceputa si organizata pe net. Sunt voci care ii sustin si voci care acuza un pericol anarhist. Si pericolul (atat anarhist, cat si extremist) este real, dar nu din cauza miscarilor din Spania, care sper sa reuseasca sa se pastreze in limitele unui adevarat model democratic, ci din cauza coruptiei generalizate care face ca aceia care au produs crahul bancar ce a provocat criza sa fie liberi si cu buzunarele pline. La fel de vinovati sunt cei care de atunci nu contenesc sa fure si sa-si urmareasca propriile interese, aruncand toate greutatile pe umerii pensionarilor, a tinerilor si a celor care incearca sa traiasca din munca lor ca salariati sau ca mici intreprinzatori. Si aceasta nu priveste doar Spania, chiar daca miscarea este in momentul de fata una a Spaniei. Este o problema generala a lumii de astazi si nemultumirile sunt de asemenea comune, ale oamenilor din aceasta lume. Protestatarii sunt, dupa propriile lor spuse, atat someri, cat mai ales studenti si oameni care muncesc corect pentru a-si intretine familia si care, seara, dupa o zi de munca, se strang in piata, organizati cu corturi si cu tot ce le trebuie pentru a arata lumii ca exista o problema care nu mai trebuie ignorata.
Este un apel la clasa politica pentru a se dezbara de naravurile coruptiei si nepasarii fata de adevaratele probleme ale Cetatii. Asa cum se prezinta, problema nu este a Spaniei, ci a lumii actuale. Este un motiv in plus pentru care cred ca nimeni nu ar trebui sa ignore ceea ce se intampla in Spania in aceste zile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top