Now Reading
Split, orasul-palat

Split, orasul-palat

Split nu este doar poarta principala de acces spre majoritatea insulelor din Marea Adriatica, din preajma Coastei Dalmatiei, si nici doar o prima oprire obligatorie pentru turistii care aleg sa ajunga in Croatia cu avionul, pe aeroportul din Split. Orasul este un adevarat palat fermecat. Si nu e o simpla figura de stil! Palatul pe care Imparatul Dioclatian l-a ridicat la Split se gaseste astazi in patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Diocletian a ramas in istorie nu numai prin persecutiile indreptate impotriva crestinilor, ci si prin faptul ca a fost singurul imparat care s-a retras de buna voie de la putere. Un gest aproape de neinteles in epoca. Dar, vizitand Splitul, gestul lui devine lesne de inteles. Indragostit de aceste locuri, Diocletian a inceput, in 295, constructia unui imens palat care a dainuit pana astazi. Odata cu terminarea acestuia, in 305, Diocletian se retrage aici pentru a se bucura de acest loc fermecat pentru tot restul vietii sale, refuzand cererile Senatului Roman care il ruga sa revina sa preia din nou fraiele Imperiului. Dar Diocletian nu a construit aici un palat oarecare. Imensitatea lui il apropie mai degraba de o cetate, iar visul lui de a realiza o adevarata fortareata a facut ca aceasta constructie de exceptie sa reziste peste milenii. Reprezentand una dintre cele mai importante ruine romane din lume, in interiorul lui au fost ridicate, in timp, in jur de 220 de cladiri care adapostesc peste 3.000 de locuitori, iar vechile temnite adapostesc astazi magazine de bijuterii si antichitati, extrem de apreciate de turisti. Palatul se prezinta astazi ca un mic oras cu nenumarate strazi, unele cu o latime mai mica de un metru, ajungand chiar si la o jumatate de metru, prin care de-abia te poti strecura, dar al caror farmec nu conteneste sa te ademeneasca mai departe, mai ales ca inaintand vei putea sa te bucuri de localuri minunate, pe care ai surpriza sa le descoperi in cele mai neasteptate locuri. Este un adevarat oras, caci locul este viu. Inaintezi printre nenumarate locuinte, pe sub rufele intinse la uscat intre spatiile stramte ce despart cladirile, ce-ti apar atat de inalte prin contrast cu latimea micilor stadute… 
Aspectul orasului este cu atat mai neasteptat cu cat stilul vechilor cladiri romane se imbina astazi cu cel al cladirilor ridicate dupa retragerea in palat a populatiei ce se refugia la inceputul secolului al VII-lea din fata navalitorilor avari si slavi. Dupa o dezvoltare rapida in secolele XII-XIV, cetatea a fost cucerita in 1420 de armatele venetiene, pentru ca in 1797 orasul sa treaca sub conducerea Austriei, iar apoi a Frantei, pentru ca dupa 1918 sa apartina Iugoslaviei. Astfel, suprapunerea, amestecul, imbinarea stilurilor este de-a dreptul ametitoare. Iar fatada palatului se afla pe o minunata promenada pe malul apei. In partea opusa, calatorii descopera statuia lui Grgur Ninski, importanta figura religioasa din secolul al X-lea, creatie a sculptorului croat Ivan Mestrovic, pe care il puteti cunoaste mult mai bine vizitand si Galeria Mestrovic.
Cine vrea sa afle mai multe despre aceste locuri nu trebuie sa rateze Muzeul de Arheologie si nici pe cel al  Monumentelor Arheologice. Cei pasionati de navigatie pot descoperi aici si un Muzeu Maritim. Orasul se mai mandreste si cu un excelent exemplu de arhitectura religioasa, cu Catedrala Sv. Duje, un adevarat simbol al orasului. Insa Split traieste mai ales prin frumusetea aproape ireala a locului, frumusete pe care daca ajungi sa o cunosti intelegi si pornirea de neoprit a lui Diocletian de a ridica acest palat-fortareata in care sa se retraga pentru a se bucura liber de anii batranetii. Frumusetii irezistibile a naturii i se adauga aceasta inconfundabila imbinare de stiluri realizata parca de o mana nevazuta de-a lungul secolelor, la care astazi s-au adaugat localuri, jocuri de lumini si promenade, adevarate punti de legatura intre secolele trecute si cele ce au sa vina.
Amatorii de festialuri de muzica si film, pot alege sa viziteze Splitul in iulie cu ocazia Split Summer Festival sau in septembrie la Split Film Festival, fara a uita nici de Croatia Boat Show din aprilie. E un oras-bijuterie de care merita sa te bucuri cu prima ocazie! Mi-as permite o sugestie: nu asteptati pana in 2020, cand Split va fi Capitala Culturala Europeana.

In orasul preferat al Imparatului Diocletian
In Split, orasul-palat
Intre epoci, la Split
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

114 K
Scroll To Top