Vin alegerile
Duminica viitoare au loc alegerile locale. Este esential sa ne exercitam dreptul si obligatia pe care o avem fata de Cetate, de a ne exprima in mod responsabil acest drept. Responsabil inseamna sa ne informam si sa analizam cu atentie optiunile si urmarile acestora. Raspunderea votului este imensa si de modul in care ne exprimam acest vot depind anii urmatori.
Un exemplu edificator ni-l ofera situatia actuala din Grecia. Ani si ani la rand guvernantii au furat sume uriase dand insa si populatiei accesul la o crestere continua a bunastarii pe baza unei mereu mai severe indatorari a statului, toata lumea fiind fericita, pana ce criza din 2007/2008 a scumpit creditele, ajungand ca statul sa fie amenintat cu intrarea in incapacitate de plati. Masurile de austeritate impuse au dus apoi la cresterea continua a nemultumirii populatiei si la rezultatele ultimelor alegeri care au adus la putere o serie de formatiuni politice noi sau obscure a caror pozitie risca sa produca o prabusire totala a Greciei si care, in acelasi timp, au blocat posibilitatea formarii unui guvern. Reluarea luna aceasta a alegerilor va decide soarta tarii. Alegatorii, reorientandu-se spre marile partide, pot salva situatia de moment, chiar daca pagubele imense deja produse se vor resimti sever in perioada urmatoare.
Avem de invatat din aceasta experienta, caci si la noi s-a furat si s-a distrus peste masura in acesti 22 de ani, la putere ajungand pe rand practic toate partidele semnificative. Asistam acum la o inflatie de noi partide sau formatiuni de tot felul care isi fac un titlu de glorie din faptul ca sunt nou infiintate sau cel putin din faptul ca nu au mai fost niciodata la putere si isi permit sa vehiculeze cele mai absurde promisiuni, fie in totala necunoastere a situatiei reale, fie permitandu-si sa impinga populismul si minciuna electorala dincolo de orice limite. Si poate si mai frecvente sunt situatiile in care politicienii din vechile partide vor sa se recoafeze sub sigle si culori nou inventate considerand ca asa au mai multe sanse. Cred ca in mod evident omul care se ascunde si se reboteaza este mai periculos decat unul care cel putin isi recunoaste apartenenta, cu bunele si cu relele ei. Cameleonismul si lipsa de raspundere cred ca sunt unele dintre cele mai grave metehne ale politicienilor nostri. Situatia actuala din Grecia trebuie sa ne invete ca a te lasa inselat de astfel de partide si formatiuni, de astfel de promisiuni, reprezinta o adevarata sinucidere. Si cred ca ne dorim o viata mai buna si nu un dezastru produs chiar de noi.
Exista apoi pericolul de a considera ca fata de milioanele de concetateni, votul nostru, unul singur, nu are practic nici o valoare, asa incat e inutil sa faci efortul de a mai merge sa votezi. Sau considerand ca toti sunt o apa si un pamant nu ai pe cine alege, fiind tot una cine ajunge la putere. Astfel de considerente au facut ca numarul celor ce isi exprima dreptul de vot sa scada mereu mai mult. Cred ca aceasta este si principala cauza care a dus la convingerea mereu mai multor politicieni ca isi pot permite orice. Sa-si umileasca, sa-si insulte si sa-si fure alegatorii, caci acestia oricum nu reactioneaza. Trebuie sa intelegem ca votul nostru conteaza. Conteaza pentru rezultatul alegerilor. Si conteaza pentru ca politicienii sa vada ca ne intereseaza, ca ne preocupa bunul mers al Cetatii. Ca vom fi cu ochii pe ei si ii vom cenzura in permanenta. Caci de actiunile lor depinde bunul mers al Cetatii, depinde calitatea vietii noastre. Degeaba ne plangem, daca nu mergem la vot, daca nu urmarim ce fac acesti alesi si cum se schimba viata noastra ca urmare a actiunilor lor.
Pana acum, nu s-a inventat un sistem mai bun decat cel democratic. Iar acesta se bazeaza pe partide politice cu o structura si o doctrina clare si pe votul cetatenilor. Si un sistem democratic nu poate functiona fara partide politice puternice si in afara votului nostru responsabil. Dar obligatia noastra consta apoi si in urmarirea modului in care alesii isi onoreaza promisiunile. Dezinteresul nostru, modul in care nu am reactionat la minciunile lor, la modul in care si-au incalcat promisiunile este cauza principala pentru care si-au permis sa minta si sa fure mereu mai mult. Dar trebuie sa ne asumam faptul ca prin dezinteresul manifestat de noi, ne-am atras si principala vina pentru modul in care ei au ajuns sa nesocoteasca mereu mai mult interesul Cetatii. Si lucrurile nu le vom indrepta dandu-ne votul unor demagogi si mai mari, unor pretinse formatiuni lipsite si de competente si de buna credinta, ci manifestandu-ne atat dreptul de vot, acum la alegeri, cat si mai apoi o vigilenta atentie indreptata asupra respectarii promisiunilor si a interesului Cetatii.
Viitorul este in mainile noastre. Dar lucrurile nu vor merge mai bine, daca ne vom lasa, precum cetatenii Greciei, amagiti de minciuni, de o fata morgana, ci doar daca vom vota responsabil, urmand apoi sa penalizam prompt orice derapaje ale celor ce vor castiga alegerile.
Acum avem alegeri locale. Alegem oamenii de care depind lucrurile de care ne lovim cel mai mult, zi de zi. Starea strazilor pe care circulam zilnic, utilitatile de care ne bucuram, apa, canalizarea, caldura, energia electrica, transportul in comun si nenumarate alte servicii, curatenia, taxele locale si modul in care acestea sunt utilizate, dar, in mare masura, si locurile de munca. Sume imense din fondurile europene pot fi accesate de acesti reprezentanti locali ai nostri, bani care pot sa ne faca viata mai buna si mai frumoasa sau care pot fi irositi pe proiecte inutile sau pot sa nici nu fie accesate. Este obligatia noastra ca zi de zi sa urmarim ce fac cu aceste fonduri. Este obligatia noastra sa cenzuram derapajele acestor alesi si sa le cerem sa rezolve problemele majore cu care ne confruntam. Dezinteresul nostru nu rezolva nimic, ci, dimpotriva, agraveaza lucrurile.
In democratiile mature, comunitatile locale sunt puternice pentru ca oamenii se implica si le pasa. Asta trebuie sa invatam si noi. Iar primul lucru pe care putem sa-l facem este sa mergem la vot.