Ziua tradatorilor
Intr-un an electoral ce agita nu doar Romania, filmul lui George Clooney, Ziua tradatorilor, merita sa fie vazut, cu atat mai mult cu cat cred ca poate reprezenta o provocare pentru o analiza mai profunda a ceea ce inseamna politica zilelor noastre. De la afirmatii transante (Alegerile nu vor schimba nimic pentru oameni, ci doar pentru cariera ta!) si pana la santaj, de la tabuuri, in fond nerelevante pentru bunul mers al Cetatii, si pana la compromisuri, considerate initial murdare si inacceptabile, care conduc la anularea promisiunilor electorale, filmul exploreaza intr-un mod inteligent o lume cu pretinse principii, care se topesc insa in fata “interesului politic”. Chiar dragostea si moartea devin simple piese in jocul public sau de culise al campaniei electorale, extrem de stresant si – in ultima instanta – dezumanizant. Este o lume dezumanizata pe care treptat o descoperi asa cum este ea. O adolescenta, intrata in vria acestui joc atat de trepidant si de neiertator, fara scrupule si fara menajamente, este zdrobita fara avea nici macar timpul de a reactiona, decat iesind discret din viata…
Meritul filmului consta in arta de a urmari cateva zile de campanie, in mod realist, firesc, fara a ingrosa realitatea, fara a incerca sa devina moralizator, fara tragisme si fara happy end. Si tocmai de aceea filmul te provoaca. Te provoaca sa gandesti, sa analizezi, sa cauti sa vezi ce e de facut in aceasta lume in care inadmisibilul a devenit firesc. Atat de firesc incat in economia filmului lucrurile aproape ca ajung sa ti se para normale. Mai ales ca nu li se opune nici o alternativa. Toti stiu ca este un joc murdar, dar stiu ca este singurul joc posibil. Cel care parea sa se iluzioneze, ca de data aceasta jocul, printr-o intamplare, poarta si valori in care poate crede, ajunge sa faca jocul cel mai murdar, in modul cel mai firesc. Si totul continua ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Iar actiunea nu are loc intr-o tara rau famata, ci in patria democratiei, in Statele Unite ale Americii.
Fara indoiala, lumea aceasta trebuie sa se schimbe. Dar nu se va schimba singura. Cei care nu jucati deja un rol in acest “film” aduceti-va aminte ca Lumea aceasta nu poate fi rea, pentru ca in aceasta lume esti tu!, This world cannot be wrong because in that world are you!
Fana Clooney?
Of course! 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=slztjHeeceA