Now Reading
Ce sunt antioxidantii si care este rolul lor. Cercetari recente despre importanta glutationului, „maestrul antioxidant”

Ce sunt antioxidantii si care este rolul lor. Cercetari recente despre importanta glutationului, „maestrul antioxidant”

Probabil ați auzit de vitamine și de minerale lipozomale și vă întrebați ce or fi și acestea… Și ce sunt, de fapt, lipozomii? Lipozomii sunt niște microsfere fosfolipidice care încapsulează, să spunem așa, vitaminele și mineralele.

De ce s-a căutat o asemenea tehnologie? Este vorba, până la urmă, de biodisponibilitate, pentru ca aceste substanțe, vitamine și minerale, să ajungă într-o cantitate mult mai mare chiar acolo unde trebuie. Pentru că, încapsulate în lipozomi, ele pot să treacă prin stomac și prin intestin fără să fie distruse, pentru că lipozomii le protejează. Apoi, ajungând la celule, aceste substanțe, vitamine și minerale, pot să fie preluate în celulă, pentru că lipozomii au un chemotactism cu celulele noastre, se atrag, pentru că au un conținut bioidentic. Astfel, acele substanțe purtate, încapsulate de lipozomi sunt absorbite în celule, sunt preluate în celule. Iar lipozomii hrănesc peretele celular, hrănesc membrana celulară. Și, în acest fel, au un dublu rol.

Așadar, vitaminele și mineralele sub formă lipozomală aduc anumite plusuri pentru sănătatea noastră. Este vorba de absorbție. Dacă noi avem nevoie ca, într-un timp foarte scurt, să oferim organismului nostru o cantitate mai mare din anumite vitamine și din anumite minerale, putem să alegem variantele lipozomale. Aceasta este explicația pentru care s-a căutat mult timp o asemenea tehnologie. Și acești lipozomi sunt, de fapt, după cum spuneam, niște fosfolipide care sunt extrase din semințe de floarea-soarelui, de regulă, dar din culturi protejate, cu identitate sigură și nemodificate genetic.

Iar de antioxidanți ați auzit! Dar, ca să înțelegem ce sunt și care este rolul lor asupra sănătății, trebuie să vorbim mai întâi despre radicalii liberi.

Așa cum știți, atomii și moleculele din corpul nostru au pe orbită electroni. Radicalii liberi fură din acești electroni. Și, atunci, moleculele destabilizate fură din electronii altor molecule, încercând să-și completeze electronii lipsă. Și se creează o așa-numită reacție în lanț, un efect de bulgăre de zăpadă.

Antioxidanții ce fac? Se interpun între radicalii liberi și moleculele corpului nostru, astfel încât antioxidanții cedează ei electroni radicalilor liberi, astfel încât să întrerupă această reacție în lanț care degradează celulele corpului nostru.

Așadar, de antioxidanți avem nevoie. Corpul nostru produce antioxidanți, dar, odată cu înaintarea în vârstă, scade producția proprie de antioxidanți a organismului nostru. Și, apoi, stilul de viață contemporan: poluat, stres, fumat și așa mai departe… crește concentrația de radicali liberi. Pentru că radicali liberi, tot așa, corpul nostru produce în urma metabolismului celular. Dar, la un moment dat, acest echilibru se strică, între radicalii liberi și antioxidanți.

Și, tocmai de aceea, avem nevoie de antioxidanți sub formă de suplimente alimentare. Așa cum v-am mai spus, de mai multe ori, cred în suplimentele alimentare, cred că ne pot ajuta sănătatea! Așadar, în funcție de situația particulară a fiecăruia dintre noi, acestea pot să fie o variantă. Dar nu uitați că, atunci când vă hotărâți să luați suplimente alimentare, este indicat să cereți sfatul medicului sau farmacistului. Pentru că anumite suplimente alimentare vă pot fi indicate, iar alte suplimente alimentare vă pot fi contraindicate, pentru că suntem cu toții diferiți, s-ar putea să avem anumite afecțiuni. Trebuie să cerem sfatul specialiștilor în sănătate.

Eu vă mulțumesc tare mult! Și nu uitați că pe ACC Media Channel, pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook găsiți emisiuni de sănătate cu specialiști de top din domeniile lor de activitate. Aveți grijă de voi, informați-vă adecvat și alegeți sănătos!

114 K
Scroll To Top