Ați auzit de telepatia dintre mamă și copil, de acele situații în care mama simte când copilul ei este în primejdie, când este în pericol, chiar dacă ei sunt la sute și sute de kilometri distanță? Că se sună aproape deodată, doar ca să vorbească, ca să vadă dacă nu cumva unul dintre ei are nevoie de ajutor? Sunt studii despre aceste lucruri, care par foarte ciudate. Și, în urma unor studii statistice, s-a constatat că relația telepatică între mamă și fiică este cea mai puternică. Și, în urma altor studii, s-a constatat că, în timpul sarcinii, celule stem ale viitorului copil migrează spre creierul mamei. Cert este că, în timpul sarcinii, viitorul copil poate să-și ajute mama să depășească anumite afecțiuni, dacă este cazul.
Lucrurile sunt foarte complicate. Și în ultima vreme se vorbește din ce în ce mai mult despre HAPTONOMIE. Ce înseamnă haptonomie? Este un termen inventat, dar care vine de la două cuvinte din greaca veche, de la haptos și de la nomos. Haptos înseamnă „a atinge”, dar este vorba de o atingere încărcată cu afectivitate, cu o afectivitate care poate să aline, care poate să vindece. Iar nomos înseamnă „știință”. Așadar, haptonomia ar fi știința contactelor afective.
Se discută mult despre domeniile de aplicabilitate ale haptonomiei. Și se vorbește de bolnavi, de persoane aflate pe moarte, în comă și așa mai departe. Se vorbește chiar de haptopedagogie și de haptopsihoterapie. Bineînțeles, sunt doar teorii. Este vorba de ceea ce se numește o teorie complementară. Adică se crede că ajută, dar nu există studii științifice care să dovedească acest lucru.
Dar se studiază mai ales cum ar putea haptonomia să-i ajute pe viitorii părinți în comunicarea cu viitorul copil. Știți, orice viitoare mămică își pune instinctiv mâinile pe burtică, ca să-și protejeze viitorul copil. Și, plecând de la aceasta, există gesturi pe care să le facă ambii părinți. Și s-a constatat că copilul se mișcă în direcția mâinilor puse pe burtică de către părinți.
Sunt foarte multe lucruri foarte interesante. Unii susțin că aceste gesturi l-ar ajuta pe copil să își creeze un fel de a fi mai echilibrat, mai armonios, mai încrezător. Și ar ajuta-o și pe mămică la naștere, dacă este vorba de o naștere naturală.
Ceea ce vreau să spun este că eu cred că multe lucruri se vor descoperi de acum încolo în ceea ce privește relația dintre mamă și copil. Iar această relație dintre mamă și copil, care trebuie să fie foarte puternică și de comunicare profundă și de încredere, se stabilește și după naștere. Și pentru relația dintre mamă și copil este foarte importantă perioada de alăptare. Și iarăși e vorba de gesturi, pentru că mămica trebuie să știe cum să alăpteze, să învețe cum să alăpteze. Dar există personal calificat, care poate să o învețe pe mămică cum să țină bebelușul și să-l alăpteze cu succes.
Iar mămicile nu trebuie să fie stresate. Și, dacă au nevoie de un ajutor pentru stimularea lactației, acesta poate să fie ceaiul de anason de la Larix. Este un ceai care stimulează lactația, dar în plus are și un efect calmant, liniștitor, care se transmite și copilului. Adică, dacă mama bea un asemenea ceai calmant, liniștitor, acest lucru se va transmite și copilului. Știm, de fapt, laptele matern este uimitor, își schimbă compoziția în funcție de nevoile copilului. Bineînțeles, contează ce mănâncă mama și așa mai departe. Dar corpul nostru este foarte inteligent și știe de ce are nevoie micul copil. Și, apoi, nu trebuie să uităm că alăptarea este utilă și pentru mamă, pentru sănătatea mamei și pentru a-și reveni cât mai repede la formele de dinainte.
Așadar, sunt foarte multe aspecte de discutat în relația dintre mamă și copil. Pentru mai multe despre toate acestea, vă invit să intrați pe pagina mea de Facebook și pe canalul meu de YouTube. Vă mulțumesc tare mult și vă doresc toate cele bune!