Știți de unde vin cuvintele dialog, diacronic, diacon, diavol, diagonală, diametru, diafragmă, diagnostic, diaree, dializă, diabet? Din greaca veche. Și, după cum observați, toate au particula dia-, care însemna „prin, între, cu”.
Dialog, dia-logos, „prin cuvânt, prin rațiune”. Dia-cronos, diacronic, „prin timp, prin istorie”. Prezentare diacronică, prezentare de-a lungul timpului, prezentare de-a lungul istoriei. Diacon, slujitorul Domnului, cel care servește, vine de la dia-kon-o, care înseamnă „prin mișcare, prin accelerare”. Este cel care grăbește procesele.
Diavol, diabolic vin de la dia-ballo, care însemna „a trage la țintă cu sulița, a atinge ținta și a despica ținta în două”. Pentru că diavolul asta face: îl separă pe om de Dumnezeu, separă lucrurile. Și, așa cum știți, B și V se cam schimbă între ele. De aici, de la dia-ballo, diavol.
Diagonală și diametru? Știm de la primele lecții de geometrie. Diagonala este dreapta care unește două vârfuri opuse, două unghiuri, dia-gonia, gonia însemnând „unghi”. Diametrul, care unește două puncte opuse ale unui cerc, vine de la dia-metron, „prin măsurare”. Pentru că noi, prin măsurarea diametrului, știm, de fapt, care este cercul.
Și-apoi urmează toate acele cuvinte care încep cu dia- și care se referă la domeniul sănătății. De exemplu, diafragmă, dia-phraissen, care însemna „prin îngrădire, prin separare, prin baricadare”. Este mușchiul care separă toracele de abdomen. Apoi diagnostic, bineînțeles. Dia-gignostein, care însemna „prin cunoaștere, prin învățare”. Și, bineînțeles, știm rădăcina: gno, „a cunoaște”.
Și toate afecțiunile care încep cu dia-. Diaree, dia-rein, „a curge prin”. Dializă, adică dia-liza, „prin slăbire, prin dizolvare”, pentru că dializa asta înseamnă: scăderea concentrației toxinelor din organism.
Diabet, dia-bainen, care înseamnă „a trece prin”, ca și cum ar trece prin sită ceva. „A trece prin”, asta însemna dia-bainen. Pentru că anticii au constatat că, în cazul persoanelor care suferă de diabet, apa trece ca prin sită, pentru că aceste persoane se confruntă cu urinări frecvente. Ceea ce vreau să spun este că diabetul nu este o afecțiune modernă,atâta doar că astăzi incidența ei este mult mai mare. Anticii au numit această afecțiune diabet plecând de la acest simptom pe care l-au constatat. Astăzi această afecțiune se numește diabetes melitus, pentru că, ceva mai apoi, a fost adăugat și termenul melitus, care înseamnă, în latină, „dulce ca mierea”. Pentru că tot în antichitate s-a constatat că furnicile, insectele erau atrase de urina acestor persoane, care era dulce. De aici, denumirea de diabetes melitus.
Iar diabeticilor le erau recomandate anumite plante medicinale. Aceste plante medicinale sunt recomandate și astăzi, atât celor care se confruntă cu diabetul, cât și celor care se găsesc în faza de prediabet.
Despre toate acestea am discutat cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și în Ayurveda, care ne-a vorbit de plantele medicinale care sunt recomandate atât în tradiția noastră europeană, cât și în tradiția indiană. Despre toate acestea, vă invit să urmăriți pe canalul meu de YouTube emisiunea Academia de Ayurveda!
Mai multe despre remediile naturale recomandate în diabet, despre suplimentul Daitab – pe www.ayurmed.ro.
Pentru mai multe emisiuni de sănătate ample, cu specialiști de top din domeniile lor de activitate, vă invit să intrați pe canalul meu de YouTube și pe pagina mea de Facebook. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram și pe TikTok cu sfaturi scurte de sănătate.