Now Reading
De unde vine cuvantul “restaurant”. Cand au aparut primele restaurante si ceainarii in Europa. Istorii si povesti despre ceai

De unde vine cuvantul “restaurant”. Cand au aparut primele restaurante si ceainarii in Europa. Istorii si povesti despre ceai

Știți de unde vine cuvântul RESTAURANT? De la restaurare, cu sensul de regenerare, de refacere. Era acel loc unde te duceai să mănânci ceva, să-ți recapeți puterea, forțele, energia, ca să mergi mai departe. Se pare că în Franța Evului Mediu a început să capete acest sens.

Oficial, se consideră că în 1765, în Paris, a apărut primul local cu numele RESTAURANT. Aparținea unui anume Boulanger, care era celebru în epocă pentru supele pe care le făcea și care te ajutau să-ți restabilești rapid forțele, puterile, energia și să-ți vezi mai departe de drum. Chiar era celebru pentru o supă cu carne care se numea chiar așa: RESTAURANT. Însă cuvântul RESTAURANT cu sensul de local unde poți să te duci să mănânci ceva și să-ți recapeți forțele a intrat în Dicționarul Explicativ al Limbii Franceze în 1821 și apoi s-a răspândit în lumea întreagă.

Dar, pe lângă aceste localuri unde poți să te duci să mănânci ceva, în Europa au început să apară ceainăriile, cafenelele, ciocolateriile. Pentru că toate aceste băuturi, ceai, cafea, ciocolată caldă, au început să se răspândească cu repeziciune în Europa. La început, erau băuturi scumpe, de lux, dar apoi au devenit din ce în ce mai populare. Bineînțeles, erau produse taxate, ceaiul era un produs taxat. Ne amintim doar de partida de ceai de la Boston, când coloniștii americani, revoltați de faptul că trebuie să plătească taxe pe ceai Marii Britanii, au mers în portul orașului, au urcat pe corăbii și au aruncat ceaiul peste bord, ca să-și arate revolta că nu sunt dispuși să plătească taxa de ceai pretinsă de Marea Britanie. Știm, aceasta a fost scânteia pentru Războiul de Independență American.

Și, așa, încet-încet, ceaiul, cafeaua, ciocolata au devenit produse populare. Ceea ce vreau să vă spun este că toate aceste băuturi au fost, la început, considerate băuturi medicinale. Și apoi am început să le consumăm așa, pur și simplu, de plăcere. Și mai trebuie să spun ceva. Dacă, inițial, cuvântul CEAI reprezenta băutura preparată din planta Camellia sinensis din China, așa, încet-încet, acest cuvânt a început să reprezinte toate infuziile din plante, pentru că noi, astăzi, numim CEAI și infuziile din plante, din frunze de mentă, din flori de mușețel, de sunătoare, de măr și scorțișoară, de zmeură, căpșuni, fructe de pădure și așa mai departe, nu doar ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul alb.

Și, bineînțeles, putem să alegem cutii cu arome, cu mai multe sortimente de ceai. Ceai verde cu lămâie, ceai negru, dar și alte sortimente de ceaiuri, de plante, de flori, de fructe și câte și mai câte, într-o cutie de arome gândită special de Larix. Și putem să ne luăm momentul nostru de răgaz, să ne răsfățăm cu un ceai, dar și cu o serie întreagă de povești. Vă invit la poveștile ceaiului! Povești din întreaga lume despre ceai!

Pentru mai multe emisiuni de sănătate ample, cu specialiști de top din domeniile lor de activitate, intrați pe canalul meu de YouTube și pe pagina mea de Facebook. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram și pe TikTok cu sfaturi scurte de sănătate. Vă mulțumesc tare mult și vă doresc sănătate, frumusețe, armonie!

114 K
Scroll To Top