Atunci când ești victorios, nu trebuie să te culci pe lauri. S-ar putea să fie un moment foarte periculos, de care dușmanii tăi să profite și să-ți înfigă un cuțit în spate. Trebuie ca, atunci când ești victorios, să-ți păzești spatele.
Un lucru pe care vechii greci îl știau. Știți războaiele greco-persane… În urma unei bătălii în care grecii au ieșit învingători, dar exista pericolul ca persanii, atunci când se retrag, să treacă prin Atena și să facă prăpăd în oraș, pentru că orașul era rămas fără apărare, pentru că luptătorii erau pe câmpul de bătălie, strategul grec s-a gândit să trimită un mesager ca să-i înștiințeze pe atenieni că grecii au ieșit învingători. De ce? Pentru că persanii, dacă ar fi trecut prin oraș, iar atenienii nu ar fi știut rezultatul bătăliei, s-ar fi putut să fie demoralizați. Iar oamenii dezamăgiți sunt ușor de înfrânt. Însă, dacă oamenii au încredere că vor primi un ajutor în curând, găsesc resurse nebănuite de rezistență. Iar atenienii trebuia să știe că, dacă vor fi atacați de persani, luptătorii lor se vor întoarce și se vor întoarce repede și se vor întoarce victorioși. Asta trebuia să le spună mesagerul. Era vorba de bătălia de la Marathon. Luptătorul cel mai rapid a ajuns la atenieni, le-a spus: „Am învins!” și apoi a murit, în urma efortului extraordinar pe care l-a făcut. Astăzi, așa cum știți, există cursa de maraton la Olimpiadă, în amintirea acestor eroi greci care au rezistat în fața persanilor și în urma acestui efort extraordinar pentru comunitate, pentru cetate.
Dar de unde vine numele de MARATHON? Ce înseamnă cuvântul MARATHON? Vine de la marathos, care înseamnă „fenicul”. Marathon era câmpul de fenicul, pentru că această bătălie s-a dat într-un câmp de fenicul, care era la aproximativ 42 de kilometri distanță de Atena.
Feniculul este o plantă extraodinară. Păzește și limpezește. Aduce claritate și întărește. Cel puțin așa considerau vechii greci, că deschide, cumva, mintea, ne ajută să privim lucrurile cu mai mare claritate și ne dă forță. Așadar, dacă beți un ceai de fenicul, s-ar putea să vedeți lucrurile ceva mai clar. Fitoterapeuții spun că un ceai de fenicul ne ajută să dormim mai bine, ne ajută să memorăm mai bine, să învățăm mai bine. Dar ceaiul de fenicul este recomandat și pentru o bună digestie și împotriva colicilor la copiii mici. Iată cum această plantă ne ajută sănătatea, ne protejează, ne întărește!
Pentru mai multe emisiuni de sănătate ample, cu specialiști de top din domeniile lor de activitate, vă invit să vă abonați la canalul meu de YouTube și să urmăriți pagina mea de Facebook. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram și pe TikTok cu sfaturi scurte de sănătate. Vă mulțumesc!