Now Reading
Oboseala cronica si Sindromul Burnout. Cum le putem evita si care sunt plantele adaptogene si remediile naturale care ne pot ajuta

Oboseala cronica si Sindromul Burnout. Cum le putem evita si care sunt plantele adaptogene si remediile naturale care ne pot ajuta

Se spune ca un bun profesionist stie cand sa se odihneasca, stie sa-si ia pauzele necesare de odihna. Pentru ca este normal ca noi sa ne dorim sa facem cariera, este normal sa vrem sa fim recunoscuti ca buni profesionisti, ca specialisti de top in domeniul nostru de activitate. Dar trebuie sa intelegem ca avem nevoie de pauze, ca avem nevoie de momente de odihna, de momente de refacere. Pentru ca, altfel, vom ajunge sa ne confruntam cu oboseala cronica si chiar cu Sindromul Burnout. Denumirea de Sindrom Burnout a fost utilizata pentru prima data in 1974 de catre psihologul american Herbert Freudenberger. Acesta a si studiat acest sindrom si a ajuns la concluzia ca este destul de complicat de detectat si presupune, de fapt, mai multi factori. Pentru ca nu conteaza doar rezistenta fizica si psihica a individului, conteaza si organizatia din care face parte si felul in care el se adecveaza acelei organizatii, felul in care el se poate adecva acelei organizatii. Pentru ca, daca faci parte dintr-o organizatie in care tu nu te simti apreciat, in care nu te simti tratat corect, in care simti ca doar depui eforturi, dar nu esti recompesat pe masura sau nu esti recompensat asa cum sunt recompensati colegii tai, atunci lucrurile pot sa derapeze. Poti sa iti pierzi motivatia, poti sa iti pierzi elanul, entuziasmul, energia, bucuria si, asa, incet-incet, sa incepi sa ajungi mai tarziu la locul de munca, sa vrei sa pleci mai repede de la locul de munca, sa nu te mai implici in tot felul de proiecte, sa nu mai ai niciun entuziasm, sa nu iti mai placa sa te implici. Si persoanele care ajung sa se confrunte cu acest Sindom Burnout incep sa simta o detasare de colegi, chiar si de familie, de intreaga lume.

Si recuperarea nu este usoara. E nevoie de consilierea unui psihoterapeut, iar efortul persoanei de a depasi aceasta stare este unul considerabil. In plus, Sindromul Burnout are si efecte fizice: tensiune arteriala crescuta, tulburari de ritm cardiac, probleme digestive si cate si mai cate. Asadar, noi trebuie sa fim foarte atenti la noi, la cum ne simtim la locul de munca, sa stim si sa ne odihnim, trebuie sa stim cand sa ne luam pauze si cum sa ne refacem energiile. Si, pentru aceasta, bineinteles, avem nevoie de un somn odihnitor, avem nevoie de o alimentatie sanatoasa, echilibrata.

Dar, bineinteles, putem sa recurgem si la remedii naturale, la suplimente alimentare. Pentru ca exista suplimente alimentare care contin plante adaptogene, precum ginsengul siberian si Ginkgo biloba. Bineinteles, acestea sunt combinate de specialistii in apifitoterapie cu diferite vitamine, cu diferite minerale, cu resveratrol, cu coenzima Q10, cu laptisor de matca si cate si mai cate. De exemplu, Laboratoarele Hypericum Plant au lasat un nou produs, VitaVigor, pentru un plus de energie si de vigoare, care contine, pe langa toate acestea, si un extras din oua de tara, Vitovo, un extras Hypericum Plant. Asadar, iata un nou produs care ne poate ajuta in momentele in care ne simtim mai fara vlaga, in care simtim ca suntem mai obositi, ca nu ne putem concentra asa cum stim ca o facem de obicei.

Asadar, nu uitati de ajutorul suplimentelor alimentare! Dar, inca o data: esential este sa avem o disciplina zilnica, in care sa respectam si momentele de ragaz, momentele de pauza.

114 K
Scroll To Top