Now Reading
Vitamina C. Istorie si beneficii pentru sanatate

Vitamina C. Istorie si beneficii pentru sanatate

Cu siguranta va mai amintiti de calatoriile capitanului Cook! A fost primul capitan de nava care nu a pierdut niciun marinar din cauza scorbutului, pentru ca a avut inspiratia sa includa in ratia oamenilor sai varza murata si citrice. In urma cu cateva secole, marii descoperitori, cei care faceau calatorii foarte lungi pe mare, fara escala, se confruntau cu aceasta problema, scorbutul. Marinarii, dupa luni si luni petrecute pe mare, incepeau sa se imbolnaveasca de aceasta boala, inexplicabila pe vremea aceea… Le sangerau gingiile, isi pierdeau dintii, faceau edeme, le scadea imunitatea, iar ranile li se vindecau foarte greu. Incet-incet, oamenii au inceput sa-si dea seama ca problema ar putea sa fie alimentatia precara, mai exact, lipsa fructelor si a legumelor proaspete din alimentatia zilnica. Portughezii se pare ca stiau deja acest lucru inca de pe vremea lui Vasco da Gama. De aceea, atunci cand plecau in calatorii foarte lungi, isi luau cu ei cat mai multe citrice. In anul 1474, englezul James Lind a facut un experiment. I-a impartit pe marinari in doua grupuri. Celor din primul grup le-a inclus in ratia zilnica doua portocale si o lamaie, celor din al doilea grup, nu. Se considera ca acesta a fost primul experiment stiintific veritabil, cu doua grupuri intre care diferea un singur factor, ceilalti factori ramanand identici. James Lind a constatat ca grupul de marinari care avea in ratia zilnica cele doua portocale si lamaia nu s-a imbolnavit de scorbut. Apoi el si-a publicat observatiile in „Tratat asupra scorbutului”. Astfel, in anul 1795, James Cook, care cunostea tratatul lui Lind, s-a pregatit de calatoria pe mare incarcandu-si corabiile cu provizii de citrice si de varza murata. Niciunul din marinarii sai nu s-a imbolnavit de scorbut, astfel ca Amiralitatea Britanica l-a recompensat cu o medalie. Sa mai spunem ca in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea toate alimentele care ii fereau pe marinari de scorbut erau numite „alimente antiscorbutice”.

Pe la inceputul secolului XX, s-a vorbit pentru prima data despre conceptul de vitamine. Putin mai tarziu, s-a descoperit si vitamina C. In anii 1928 – 1932, s-a reusit izolarea vitaminei C si s-a vazut ca este vorba de acid ascorbic. In anii 1933 – 1934, s-a reusit sintetizarea vitaminei C, apoi s-a trecut la productia acestei vitamine. Dupa cum stim, noi nu putem sa ne luam din alimentatie toate vitaminele de care avem nevoie. Si, atunci, ne completam alimentatia cu suplimente nutritive cu vitamine, inclusiv cu suplimente nutritive cu vitamina C. Inca ceva: corpul nostru nu sintetizeaza vitamina C si nici nu o poate retine, pentru ea se elimina… Si nu putem lua intotdeauna cantitatea necesara din alimentatia de zi cu zi. Iar vitamina C este esentiala, caci este un antioxidant puternic, ajuta imunitatea, ajuta la formarea colagenului si la multe altele. Cu siguranta, o sa mai vorbim despre vitamina C, despre rolul vitaminei C si despre beneficiile sale.

Ceea ce vreau sa spun acum este ca, in ultima vreme, de cand cu pandemia, foarte multa lume a inceput sa-si reaminteasca lucruri pe care le stia referitoare la vitamina C, faptul ca e bine sa ne completam aportul zilnic luand un supliment care contine vitamina C. Bineinteles, nu trebuie sa exageram, dar excesul de vitamina C il sesizam imediat, pentru ca duce la diaree, la o urinare mai deasa, la crampe abdominale. Oricum, pe prospectele suplimentelor nutritive se scrie clar doza recomandata.

Dar persoanele care au o sensibilitate la alimentele acide sau persoanele care vor sa fie mai atente la confortul lor gastro-intestinal pot sa aleaga vitamina C alcalina. Pentru ca exista pe piata si vitamina C alcalina. De exemplu, Laboratoarele Remedia au acest produs, vitamina C alcalina. Acesta contine, in primul rand, pulbere din fructe de Acerola. Acerola este un arbust care mai este numit ciresul de Barbados. El creste mai ales in America Centrala si in America de Sud, dar si in alte zone tropicale si subtropicale. In functie de varietate, Acerola are forma de tufa sau de copac, face flori mici si niste fructe delicioase, mai dulci sau mai acrisoare, asemanatoare cu ciresele. Aceste fructe sunt foarte bogate in vitamina C, dar care contin si multe alte vitamine, de pilda vitamina A si riboflavina (vitamina B2), minerale (Calciu, Zinc, Potasiu etc.), precum si alti nutrienti. Astfel, nu e de mirare ca regasim aceste fructe mai ales in suplimente nutritive destinate revitaminizarii si remineralizarii organismului. Dar beneficiile fructelor de Acerola pentru sanatate sunt mult mai multe, de la sustinerea digestiei si a sistemului cardiovascular, prevenirea diabetului, incetinirea proceselor de imbatranire, mentinerea sanatatii creierului, a pielii, a oaselor si a dintilor pana la cresterea imunitatii, mentinerea unei vederi bune sau prevenirea oboselii si surmenajului.

Totusi, principalul beneficiu al fructelor de Acerola il reprezinta valoarea lor antioxidanta, pe care o datoreaza continutului bogat de vitamina C. Aceasta vitamina este vitala in ceea ce priveste productia de colagen, incurajand eliminarea celulelor moarte si ajutand, astfel, pielea sa-si mentina un aspect tineresc, proaspat, fara riduri. De asemenea, vitamina C este necesara si in mentinerea sanatatii si structurii oaselor si a vaselor sanguine.

Prin urmare, vitamina C alcalina de la Laboratoarele Remedia contine pulbere din fructe de Acerola, dar mai contine si ascorbat de calciu. Iar acest adaos de saruri de calciu scade aciditatea acidului ascorbic, ceea ce inseamna ca, in final, este vorba de un produs care ajuta la diminuarea eventualului disconfort gastro-intestinal. In plus, este un produs care se utilizeaza foarte simplu si comod, pentru ca este sub forma de pliculete care contin o pulbere. Aceasta se dizolva, simplu, intr-un pahar mare cu apa. Luam unul-doua pliculete pe zi si ne-am asigurat doza necesara de vitamina C. De asemenea, chiar si atunci cand suntem plecate in mici deplasari, putem sa avem grija de sanatatea noastra si sa ne luam doza zilnica necesara de vitamina C, luand cu noi cateva asemenea pliculete. Nu uitati: din strategia noastra de sanatate trebuie sa faca parte neaparat si vitamina C!

Pentru alte sfaturi sanatoase, va invit pe canalul nostru media online, ACC Media Channel, unde aveti intalnire cu specialisti de top in domeniile lor de activitate, cu medici de renume si unde puteti afla foarte multe lucruri pentru sanatatea voastra. Aveti grija de sanatatea voastra si a celor dragi!

Daca nu reusiti sa aveti o alimentatie sanatoasa, suficient de bogata in vitamine si minerale, nu uitati de beneficiile suplimentelor alimentare. Daca nu va luati doza zilnica de vitamina C din alimentatie, nu uitati de suplimentele cu vitamina C, o vitamina esentiala pe care corpul nostru nu o produce si nu o retine. Gasiti vitamina C alcalina (supliment care este recomandat celor care au probleme cu alimentele acide si celor care vor sa aiba o mai mare grija de confortul lor gastro-intestinal) pe www.laboratoareleremedia.ro.

114 K
Scroll To Top