Now Reading
Despre legatura dintre problemele stomatologice si diferitele emotii sau traume, cu dr. Cristina Obreja, fondatoarea lantului de clinici dentare LIFE Dental Spa

Despre legatura dintre problemele stomatologice si diferitele emotii sau traume, cu dr. Cristina Obreja, fondatoarea lantului de clinici dentare LIFE Dental Spa

Zâmbetul ne face mai frumoși, ne deschide uși și… căi spre o comunicare de succes! Cariile și diferitele probleme stomatologice care ne afectează zâmbetul pot – în ochii specialiștilor – să vorbească despre diferitele probleme emoționale cu care ne-am confruntat la un moment dat… Știați asta?! Așa cum se vorbește despre cauzele emoționale ale unor afecțiuni generale, se poate vorbi si depre cum ne influențează emoțiile sănătatea orală… Poate părea surprinzător, dar subiectul este extrem de interesant și de ofertant! L-am abordat în cadrul unei noi ediții a emisiunii Dialoguri pentru Sănătate în care doamna dr. Cristina Obreja, medic stomatolog și fondatoarea lanțului de clinici dentare LIFE Dental Spa, a răspuns întrebărilor noastre.

“Dinții noștri reflectă, fiecare dintre ei, o anumită fațetă a personalității noastre. Practic, ei au o simbolistică. Probabil că mai știți și faptul că fiecărui dinte, cumva, îi corespunde un meridian energetic. Dar acum aș vrea să vă povestesc puțin despre modul în care fiecare dinte întruchipează o fațetă a personalității noastre. De exemplu, incisivii centrali, sunt dințișorii aceștia doi care se văd atunci când zâmbim, cu care, practic, noi întâmpinăm lumea, ei sunt dinții personalității noastre sau dinții strălucirii noastre, așa se spune. Și, în momentul în care acești dinți sunt afectați de o carie, de exemplu, se poate spune sau se poate interpreta faptul că persoana respectivă, în momentul în care a apărut acea carie, a trecut printr-o perioadă în care stima de sine i-a scăzut, adică printr-un proces de autodevalorizare. A considerat că, nu știu, că nu e suficient de bună sau că nu merită anumite lucruri. Și, atunci, vedem acest lucru la nivelul dinților.

Noi, practic, plecăm cu niște tipare transgeneraționale, preluăm de la părinții noștri anumite tipare, de la străbunici, strămoși și așa mai departe și le ducem cu noi toată viața. Și, cumva, aceste tipare, de cele mai multe ori, există somatizate pe corpul nostru, la fel cum se întâmplă și la nivelul dinților. Și, în momentul în care tu îți tratezi o afecțiune dentară, de orice natură ar fi ea, care are, bineînțeles, și o componentă emoțională, în momentul în care tu, de exemplu, îți aliniezi dinții, vei avea posibilitatea să dai un restart și să fii ajutat ca și componenta aceea emoțională s-o rezolvi. Nu înseamnă că se rezolvă automat, dar înseamnă, cumva, că ești ajutat și ai mai multă eficiență în a-ți rezolva problema emoțională care a produs afecțiunea de la nivel fizic.” (Dr. Cristina Obreja, medic stomatolog și fondatoarea lanțului de clinici dentare LIFE Dental Spa)

Pentru mai multe emisiuni de sănătate ample, cu specialiști de top din domeniile lor de activitate, vă invit să intrați pe canalul meu de YouTube și pe pagina mea de Facebook. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram și pe TikTok cu sfaturi scurte de sănătate. Și… nu uitați sa zâmbiți ceva mai des! Cred ca avem cu toții nevoie de un asemenea îndemn!

114 K
Scroll To Top