În cadrul emisiunii noastre Dialoguri pentru Sănătate, am stat de vorbă cu doamna dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare, Centrul Rheumed Cluj-Napoca, despre cauzele și suplimentele recomandate în cazul diferitelor afecțiuni reumatismale, despre cum acționează suplimentele Ovoimuno, care susțin imunitatea și au un efect antiinflamator.
Vă invit să urmăriți un dialog extrem de interesant despre sănătate, despre tratamentele și prevenția afecțiunilor reumatismale. O să aflați cu siguranță multe lucruri interesante!
Pentru mai multe informații:
- Centrul Rheumed – str. Ion Meșter, nr. 7, bl. C1, Cluj-Napoca, 0751.08.42.10, www.rheumedclinic.ro
- Ovoimuno – 0726.936.392, 031.421.3745, www.ovoimuno.ro
“Când vorbim de patologia noastră articulară trebuie să ne referim la două tipologii, ca să spun așa. Una degenerativă, mecanismul de degradare, care vine, să spunem, fiziologic,adică cu vârsta, cu uzura noastră, cum ne folosim corpul… Și a doua categorie de boli sunt boli inflamatorii, care înseamnă, cumva, patologic să nu funcționeze corpul cum trebuie. (…)
La inflamație, și aici putem să împărțim în două, adică o cauză metabolică, de reacții în celule, și aici dăm un exemplu guta, cunoscuta gută, și mai sunt și alte artrite, de exemplu, cristaline, și mai avem afecțiunile de cauză autoimună, în care mecanismul nostru de apărare, imunitatea, nu funcționează în parametri normali, ci hiperreacționează la un agresor din mediu sau nu neapărat din mediu.
Tot timpul, o boală are o combinație de factori, o combinație genetică, o predispoziție, avem informația acolo, o accesăm sau nu o accesăm. Accesul la acea informație îl facem prin intermediul stimulilor din mediu. Organismul nostru și celulele noastre trebuie să se adapteze la mediu și-atunci folosesc informația din mediu cu scopul de a-și crea respectivele mecanisme de adaptare. Adică, concret, agenții biologici din mediu, virusuri, microorganisme, bacteriile, paraziții, sau factorii fizici, cum ar fi radiațiile UV. Și vorbesc de foarte multe exemple din cazuistica noastră de patologii autoimune. Și mai sunt cauzele comportamentale, să le spunem așa, și aici includem factorii psiho-emoționali și factorii de comportament alimentar. Factorii psiho-emoționali observăm că, din ce în ce mai mult, conferă o pondere extraordinară în cauza bolilor autoimune. De exemplu, dacă noi trăim într-un mediu de stres, dar nu un stres acut, care este un răspun fiziologic și normal, adică tot timpul stăm într-o stare de tensiune, și aici sunt emoțiile noastre negative, furia, frica de ceva, anxietățile…” (dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare, Centrul Rheumed Cluj-Napoca)
Pentru mai multe emisiuni de sănătate ample, cu specialiști de top din domeniile lor de activitate, vă invit să intrați pe canalul meu de YouTube și pe pagina mea de Facebook. De asemenea, mă puteți găsi și pe Instagram și pe TikTok cu sfaturi scurte de sănătate. Vă mulțumesc!