Cum influenteaza lipsa unui dinte sanatatea orala si sanatatea generala. De ce este recomandat implantul dentar
În implantologie se vorbeşte de mai multe tipuri de lucrări care pot conferi pacientului o dantură fixă. Prin ce se diferențiază acestea, dar și de ce se recomandă un număr mai mare de implanturi, aflăm de la specialiştii DentalMed, dr. Dragoș Popescu și dr. Mihnea Velisarato, medici specializați în implantologie și chirurgie parodontală. Şi, foarte important! Chiar dacă astăzi există soluții de reabilitare orală rapidă pentru pacienții care și-au pierdut toți dinții, nu întârziați să mergeți din timp la medicul stomatolog! Problemele tratate la timp nu vor ajunge să fie atât de complicate și nici rezolvarea lor atât de costisitoare. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră orală și generală!
“Cu cât avem un număr mai mare de implanturi, cu atât predictibilitatea e mai mare, întrucât forțele masticatorii sunt foarte mari în cavitatea orală. Mușchii maseteri sunt unii dintre cei mai puternici mușchi ai organismului uman. De aceea, ați văzut că un urs sau un pitbull au niște maseteri foarte puternici, dar au și sistemul osos… și mușcă foarte puternic. De aceea am făcut această paralelă, ca să înțelegeți că un număr mai mare de implanturi dispersează forțele către mai multe puncte de sprijin. Deci, intuitiv, este mai bine să punem mai multe implanturi. Financiar, economic, din păcate, noi ar trebui să discutăm și problema financiară… Noi ne-am dori să facem totul la nivel ideal, numai că în viață nu e doar alb și negru, e și gri… Și-atunci se fac compromisuri. Însă ideea este să încercăm, totuși, să nu băgăm pacientul din prima în compromis, ci să-i explicăm care ar fi idealul în situația lui. Și decizia finală, de fapt, aparține pacientului.” (dr. Dragoș Popescu, medic implantologie și chirurgie parodontală DentalMed Luxury Dental Clinic)
“Dacă pacientul nu are o cantitate suficientă de os sau o calitate bună, nu poți să ai o stabilitate primară a implantului. Și atunci nu poți să beneficiezi de sistemul all on 6, all on 4 cu reabilitare imediată, postchirurgicală. Și trebuie să respecți anumiți pași, care presupun a sta câteva luni, ca implantul să se osteointegreze, să se formeze os. Este absolut ca la o fractură. De aceea punem o mână în ghips, ca să stea în repaus, să se formeze calus. La fel este și la implanturi. Pe implant trebuie să crească os, ca să îl osteointegreze. În unele situații nu se pretează sistemul acesta rapid cu mai puține implanturi și încărcare imediată, ci ne ducem către sistemul clasic, în care inserăm mai multe implanturi, în care avem nevoie de adiții de os, de ridicări de sinusuri, ceea ce nu ne mai lasă să încărcăm imediat implanturile și să avem lucrări cu care să putem zâmbi și așa mai departe.” (dr. Mihnea Velisarato, medic implantologie și chirurgie parodontală DentalMed Luxury Dental Clinic)