Cum se construieste o relatie de incredere intre medicii pedodonti si micii pacienti, pentru ca acestia sa nu se confrunte cu proverbiala frica de dentist
Atunci când trebuie să mergem la dentist cu cei mici trebuie să facem în așa fel încât să le dăm încredere, să nu se teamă de vizita în cabinetul stomatologic, să știe că doctorul le va face bine… Tocmai de aceea, astăzi, cabinetele stomatologice pentru copii sunt realizate în culori vesele, există diferite jocuri și jucării în sălile de așteptare, iar medicii pedodonți știu să-i abordeze pe micii pacienți cu grijă și cu răbdare.
Dar este esențială pentru relația cu medicul și atmosfera pe care o imprimă părinții și bunicii. Dacă vizita la medic ajunge să fie ceva de speriat, dacă micii pacienți se gândesc că în cabinetul medicului dentist va fi neplăcut și se va întâmpla ceva ce îi va durea, nu vor mai vrea să meargă la medic… Iar părinții și bunicii vor avea mari dificultăți în a-i duce la medic, iar – odată ajunși acolo – lucrurile vor deveni și mai complicate… Părinții și bunicii trebuie să știe cum să îi pregătească pe cei mici pentru vizita la medic. Pentru că și ei, nu doar medicii, trebuie să știe să se comporte astfel încât micii pacienți să aibă încredere, să se simtă în siguranță, să fie cooperanți. Toate aceste experiențe contează foarte mult și pentru viitoarea raportare la vizitele medicale periodice!
Din fericire, astăzi există diferite tipuri de anestezie locală și se poate recurge și la inhalosedare. Aflați mai multe de la dr. Mirel Toma și dr. Călin Sava, medici pedodonți în cadrul DentalMed, cu care am avut ocazia să realizez o serie de emisiuni despre stomatologia pentru copii.