De ce si cand sunt recomandate tratamentele de ocluzologie si ortodontie. Ce probleme pot provoca in timp dintii strambi si o muscatura incorecta
Aflați cum ne afectează ocluzia dentară și cum ne influențează chiar și poziția corpului, felul în care noi stăm, respirăm, vorbim, ne mișcăm. De la medicii specialiști în ortondonție dr. Cristina Mihai si dr. Ioana Dragoman, din cadrul DentalMed. Aflați când și de ce este indicat tratamentul ortodontic!
“Există trei clase dentare. Clasa întâi dentară, care reprezintă și mușcătura sau ocluzia psalidodontă, atunci când pacientul închide cu arcadele dentare în contact una cu cealaltă, acestea având rapoarte ca un fermoar. Fiecare dinte din arcada superioară vine și oclude cu alți doi dinți de la arcada inferioară. Și atunci avem o ocluzie normală de clasa întâi. Atunci când ocluzia este normală și psalidodontă, un dinte de la arcada superioară, să spunem caninul, vine și se închide, oclude pe alți doi dinți de la arcada inferioară, caninul și premolarul, exact cum se închide un fermoar. Respirația este corectă, dezvoltarea oaselor este corectă, postura este armonioasă. Atunci când avem o anomalie, cea mai frecventă este anomalia de clasa a doua, care și aceasta are anumite subdiviziuni, maxilarul superior este mai dezvoltat decât mandibula și atunci avem o discrepanță între dezvoltarea maxilarului superior și a mandibulei. În acest caz, maxilarul fiind mai spre anterior și mandibula poziționată spre posterior, obstruează tractul respirator și atunci pacientul este un pacient cu respirație orală, adică stă cu gura deschisă. Arcada superioară este mult mai dezvoltată, arcada inferioară este mult poziționată spre posterior și subdezvoltată. Acest pacient este respirator oral și atunci datoria noastră este să trimitem copilul la un coleg ORL-ist, care să descopere dacă copilul prezintă vegetații adenoide, polipi, amigdalele mărite. În mod normal, specialitatea de ortodonție prezintă o strânsă colaborare cu medicii ORL-iști, fiziokinetoterapeuții și cu osteopații. Atunci avem nevoie să colaborăm cu un coleg kinetoterapeut sau posturolog sau osteopat, care să ne învețe cum să aducem copilul într-o poziție corectă. De obicei, când există clasa aceasta a doua și copilul are arcada superioară poziționată mai în față, el stă în poziție verticală cu capul spre anterior, ca să poată, cumva, compensa obstruarea tracutului respirator. Stă puțin adus de spate, sub forma literei S. Noi avem nevoie să colaborăm cu un coleg care să îl ajute să își dezvolte musculatura coloanei vertebrale, pentru a avea o postură corectă. De obicei, ocluzia dentară face parte din tot complexul scheletului uman și linia ocluziei trebuie să fie la același nivel cu linia mediopupilară, cu linia umerilor, cu linia șoldurilor, a genunchilor și a plantei, așa cum stăm noi, practic, în poziție verticală. Consecințele sunt ca, pe mai târziu, să existe anumite probleme atât la nivelul musculaturii, cât și la nivelul articulațiilor.” (dr. Cristina Mihai, medic specialist ortodonție DentalMed Luxury Dental Clinic)
“Primul control trebuie făcut la 7 ani, acesta este și recomandarea Societății Americane de Ortodonție. Nu așteptați să crească toți dinții. Poate că uneori primiți această recomandare, dar medicii care se ocupă de copii știu. Trebuie să veniți la 6 – 7 ani cu ei. Nu înseamnă că primesc un tratament, înseamnă că primesc o evaluare. Uneori, tratamentele copiilor sunt în două etape, deci au o parte de tratament care e la 7 – 8 ani și o parte de tratament care este în adolescență. Dar ceea ce poți să faci atunci, repede, la 7 – 8 ani este foarte prețios, foarte important și îți scurtează și îți îmbunătățește rezultatul pe care-l obții în adolescență.” (dr. Ioana Dragoman, medic specialist ortodonție DentalMed Luxury Dental Clinic)