Now Reading
De ce imi e frica

De ce imi e frica

Imi este frica de faptul ca Romania ar putea ramane fara medici. In ultimii ani, au plecat tot mai multi medici, la fel cum a plecat si personal auxiliar. Pentru medici cred ca este important, la fel ca pentru orice alta persoana, venitul, modul in care standardul de viata corespunde pregatirii si efortului facut pentru ingrijirea semenilor. La fel de importante sunt mijloacele materiale, aparatura, instrumentarul si medicamentele de care dispun pentru ca actul medical sa se poata ridica cu adevarat la standardele secolului XXI. Dar cred ca mai este un aspect, care pentru multi medici s-ar putea sa fie chiar mai important… Respectul de care se bucura in societate si modul in care au perfecta libertate de a ingriji in egala masura orice om, indiferent de statutul profesional, social sau juridic. Multi medici au fost determinati sa plece nu numai de salariile discriminant de mici fata de alte categorii socio-profesionale, ci, poate, mai ales, de lipsa de respect cu care au inceput sa fie priviti si tratati. Posibilitatea ca ei sa fie, in plus, incriminati penal pentru faptul ca au acordat ingrijiri speciale unui condamnat sau ca i-au dat asigurari familiei acestuia ca pacientul evolueaza bine si e “in afara oricarui pericol” cred ca nu poate decat sa-i determine si pe cei care inca nu au luat hotararea sa plece sa faca acest gest nefast pentru noi. Mai ales cand cei inculpati sunt medici de prestigiu, facand parte nu numai din elita medicinei romanesti, ci si a celei internationale.
In mod normal cu privire la activitatea unui medic nu se pot pronunta decat alti medici. Nici procurorii si nici jurnalistii nu sunt specialisti in medicina pentru a se putea pronunta. In plus, doar neacoradarea ingrijirilor corespunzatoare poate reprezenta o culpa, nu excesul de zel. Chiar daca o ingrijire excesiv de atenta intarzie incarcerarea unui condamnat, indiferent cine ar fi el, cu cateva zile sau chiar cu saptamani, nu cred ca este semnificativ fata de riscul de a nu-i acorda ingrijirile necesare. Evident, atat timp cat nu devii complice la o actiune de evadare, de incercare de sustragere definitiva fata de ispasirea pedepsei.
Si, in aceste conditii, imi este frica, pentru ca s-ar putea ca peste o vreme sa am nevoie de ingrijirea unui medic si… sa nu-l mai gasesc in Romania. Iar daca noi, cei care nu am vrut sa emigram, va trebui sa plecam in strainatate pentru a putea beneficia  de asistenta unui medic, cred ca este extrem de grav… Si lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere! I-am vazut pe multi dintre cei care din punct de vedere financiar aveau un statut confortabil sa spuna ca vor merge sa se trateze in strainatate, ca in zilele urmatoare in urma vreunui accident sa aiba nevoie de ingrijiri de urgenta in Romania! Pentru ca viata e complexa!… In stilul asta si cu asemenea greseli de gandire ma intreb daca Romania va mai fi ceea ce trebuie sa fie… Trebuie sa incercam sa ne corectam greselile, altfel nu ne vor mai astepta decat dezastre!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

117 K
Scroll To Top