Now Reading
Codul rosu de canicula, varfurile de consum de energie electrica si posibilele pene majore de curent electric

Codul rosu de canicula, varfurile de consum de energie electrica si posibilele pene majore de curent electric

Cod roșu de caniculă. Auzim din ce în ce mai des această atenționare și adevărul este că ne este parcă din ce în ce mai greu să facem față verilor toride. Nu ne mai descurcăm fără aer condiționat. Nici în marile orașe, nici la țară. În zilele toride de vară, funcționează toate aparatele de aer condiționat și ne gândim cu frică ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc o pană majoră de curent electric. Despre toate acestea, dar nu numai, am stat de vorbă cu profesor universitar doctor Dragoș Popa.

Despre rețelele de curent electric, despre vârfurile de consum și ce ar putea provoca pene de curent majore, dar și care ar putea fi consecințele acestora, aflați din emisiunea noastră Arena Ideilor. Am discutat bineînțeles și despre exploziile solare și cum ne-ar putea afecta acestea… Vă invit, așadar, să urmăriți această emisiune care cred că aduce o serie de clarificări pentru câteva aspecte care au apărut în dezbatere în ultima vreme. Mulțumesc!

“Trebuie să fim în primul rând pregătiți pentru un consum preconizabil de bază și pe de altă parte, pentru vârfurile de consum care pot să apară accidental. Dar, de foarte multe ori, pentru a evita investiții costisitoare, se spune: „Lasă, dom’le, că n-o să fie atât de rău, n-o să avem noi nevoie mai mult de atât!” Ei, dacă ți se întâmplă ca acest gând optimist să nu fie corect, poți să ajungi la probleme serioase. Acum câțiva ani, în Europa au fost multe voci care ridicau problema unui risc iminent de cădere globală a rețelelor de energie electrică la nivel european. (…)

Trebuie ținut cont și de faptul că, în funcție de tipul de generator, de sursă de energie – hidro, nucleară, termică, gaz, cărbune, care, mă rog, s-a desființat, avem viteză de reacție mai lentă sau mai rapidă. Pentru salturile bruște, evident, ne interesează să avem disponibilitate de acces rapid la o sursă suplimentară de energie. Acestea sunt, în principiu, cele rapide, cele hidro. În măsura în care noi suntem într-un deficit cronic, folosim întreaga energie hidro de care dispunem și atunci nu mai avem surse care să poată să intre rapid în sistem.” (prof. univ. dr. Dragoș Popa)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

122 K
Scroll To Top