Colaborarea dintre medicii implantologi si specialistii in protetica dentara in Clinicile DentalMed
Se vorbește tot mai mult, în ultima vreme, de intervențiile de reabilitare orală rapidă de tipul fast and fixed, all on 4, all on 6, ce pot conferi o dantură fixă pacienților care au rămas fără niciun dinte. Care sunt provocările medicilor specialiști în chirurgie orală atunci când realizează asemenea proceduri de implantologie și cum au schimbat tehnologiile digitale domeniul implantologiei orale am discutat cu specialiștii DentalMed, dr. Mihnea Velisarato şi dr. Dragoș Popescu, medici specializați în implantologie și chirurgie parodontală, şi dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară.
“Noi, mai seniori, suntem cu mustățile mai albe, mai zâmbim… Adică suntem și noi pro digitali, dar știm care e limita. Cei tineri au impresia că totul poate fi digital. Da, dar nu e chiar totul! Deci e complicat. Însă lucrurile au evoluat extraordinar, din an în an. Am ajuns să avem scanere de zeci de mii de euro aproape, pentru că așa se lucrează. Este o investiție mare, dar care îți aduce și beneficiile: scanare extraordinară, poze digitale… E extraordinar! Câteodată, ne scoate din zona de confort, pentru că noi, fiind medici, nu avem neapărat skills-urile unui IT-st sau ale unui matematician sau ale unui inginer. Noi nu suntem ingineri, noi suntem medici. Și-atunci noi fugim, oarecum, de tehnologie, dar, de fapt, în realitate, ea e făcută simplu. Adică poți să ai un minim de inteligență practică… ca să aplici informațiile, dar există această reticență la nou a celor mai în vârstă. Și aceste biomateriale sunt făcute de biofizicieni, de bioengineers, noi doar le utilizăm, ați înțeles? Bineînțeles că aceste biomateriale, aceste tehnici sunt făcute și cu medici, dar fără acești ingineri medicali nu s-ar putea face. Pacientul tot timpul îi mulțumește medicului, dar să nu uităm că există și mulți alții în spatele medicilor care au creat aceste implanturi. Că doar nu medicii fac implantul, nu turnăm noi titanul. Sunt niște mașinării speciale, cu lasere, adică este o întreagă industrie, care este fantastică și care e subterană, nu se vede. Și oamenii ăia trebuie și ei lăudați și apreciați. Noi punem implantul, dar nu noi am făcut implantul. Noi doar dăm niște sugestii: „Uite, fă spira mai așa!” Sunt studii… Dar este o inginerie acolo care trebuie apreciată.” (dr. Dragoș Popescu, medic specializat în implantologie orală DentalMed Luxury Dental Clinic)
“În cazul pacienților edentați total, sunt mai multe variante de tratament. Aș zice două categorii mari. Cele în care punem implanturi și oferim variante, de la proteze mobilizabile, care se scot seara și de care pacientul trebuie să aibă grijă, dar care au o fixare mixtă, adică și pe implanturi, și pe gingia pacientului. Iar dacă numărul de implanturi crește, de la 4-6 implanturi în sus până la 8-10, se poate vorbi de o protezare fixă prin lucrări de diferită natură și pe care pacientul nu trebuie să le scoată.
Lucrările mobilizabile pot fi și pe 4 implanturi, și pe 2 implanturi, pe 3 implanturi. Vorbim de situațiile în care pacientul nu are un suport osos adecvat, numărul de implanturi nu poate fi foarte mare.” (dr. Bogdan Burducea, medic stomatolog specialist în protetică dentară DentalMed Luxury Dental Clinic)