Dr. Ioana Dragoman si dr. Cristina Mihai, medici specialisti in ortodontie DentalMed, despre noile tehnologii digitale din domeniu
În domeniul stomatologiei, noile tehnologii digitale au scurtat mult etapa de diagnosticare, precum și cea de realizarea a planului de tratament ortodontic. În afară de scanerele intraorale, care au venit cu o serie de avantaje față de amprentarea clasică, au apărut şi alte aparate, care, pe lângă scanarea 3D, mai aduc în plus și componenta dinamică, ajutând medicul să analizeze mișcările maxilarelor şi dinamica lor. Cum se realizează efectiv ședința de diagnostic în care se utilizează aceste noi tehnologii, aceste noi aparate, aflaţi de la dr. Ioana Dragoman și dr. Cristina Mihai, medici specialiști în ortodonție DentalMed.
“Se face o scanare intraorală, se poate suprapune și pe un CBCT pe care să-l încarci, se aplică niște senzori pe fața pacientului. Are ca o coroniță pe cap și niște senzori care se lipesc la nivelul arcadei dentare inferioare. Și îi dai indicații să facă anumite mișcări, pe care softul le înregistrează. Se poate face nu numai înregistrarea situației de facto a pacientului, se pot face și anumite simulări. Deci e un început al tratamentului meu. Pot să știu dacă o anumită situație se rezolvă într-un fel sau nu se poate rezolva într-un fel doar făcând simulările cu ajutorul softului. Îl pun să închidă, să deschidă gura, să facă mișcări de lateralitate, stânga-dreapta, se poate pune să mestece ceva, să-i dai o gumă de mestecat, ca să vezi cum mestecă. Ne dă informații sută la sută personalizate despre contactele dentare și despre cum funcționează articulația pacientului. Softul este extrem de precis, te ajută să pui diagnostic, te ajută să-ți urmărești evoluția tratamentului, te ajută să faci finisările la sfârșitul tratamentului, cu mult mai puține ședințe pentru pacient și mult mai puțin efort din partea ta.” (dr. Ioana Dragoman, medic specialist ortodonție DentalMed Luxury Dental Clinic)
“Pentru a stabili un plan de tratament corect, avem nevoie de realizarea unor investigații imagistice, radiologice și de înregistrare a mușcăturii. Pentru aceasta, avem nevoie de a realiza o radiografie panoramică, ca să vedem starea tuturor dinților, o radiografie de profil a pacientului, în care să vedem discrepanțele dintre osul maxilar și mandibulă sau o tomografie craniană, care ne dă foarte multe rapoarte: ale dinților, ale craniului, ale parodonțiului, dacă există retracții la nivel gingival, la nivel osos, parodontal, dacă există lipsuri dentare. În funcție de aceasta, noi facem o scanare a arcadelor dentare. Scanarea reprezintă o modalitate nouă de a amprenta pacientul. Nu mai folosim amprentele clasice, cu materiale, care dădeau o senzație neplăcută pacientului de a se îneca, de a nu putea respira. Există o cameră intraorală, care scanează arcadele dentare printr-o cameră video care multiplică fiecare poziție în parte și ne dă o imagine de ansamblu a arcadelor dentare, a dinților. După realizarea acestei scanări, se realizează, pentru problemele articulare, o înregistrare cu un dispozitiv de cea mai înaltă tehnologie și care ne înregistrează relația dintre arcadele dentare, mușcătură, cum vrem noi să ducem pacientul, în propulsie, cu dinții mai în față, de lateralitate, conducere canină, ca să vedem dacă rapoartele sunt corecte. În funcție de înregistrarea aceasta de scanare, noi realizăm gutiera prin trimiterea acestor înregistrări către laborator, care utilizează aceeași tehnologie ca noi pentru realizarea gutierelor. Gutierele sunt personalizate, realizate după relația arcadelor dentare în relație centrică, ideală.” (dr. Cristina Mihai, medic specialist ortodonție DentalMed Luxury Dental Clinic)