Now Reading
Cum te poate lasa boala parodontala fara dinti. In ce masura pacientii cu boala pardontala pot beneficia de implanturi dentare, pentru a nu ajunge la clasica proteza mobila

Cum te poate lasa boala parodontala fara dinti. In ce masura pacientii cu boala pardontala pot beneficia de implanturi dentare, pentru a nu ajunge la clasica proteza mobila

După cum se știe, parodontoza este un dușman tăcut, dar extrem de agresiv. Despre cum poate fi ținută sub control această afecțiune și despre tratamentul parodontozei am stat de vorbă cu dr. Dragoş Popescu, medic implantologie și chirurgie parodontală, și dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală, DentalMed Luxury Dental Clinic, în cadrul ediției emisiunii noastre dedicate sănătății orale.

“Cel mai important semn este sângerarea gingivală. În momentul în care te speli pe dinți, pacientul se spală pe dinți și simte că are o sângerare… este un prim semn de alarmă, este un trigger. Bineînțeles că sunt multe alte simptome care pot apărea, însa e dificil – oamenii nu-și deschid gura, nu se uită la dinții lor, nu trag de buză… Apar retracții gingivale, inflammation, schimbarea culorii gingiei, miros neplăcut, câteodată… Sunt mulți factori. Însă primul factor și cel care trebuie să ne facă să alergăm la medic este sângerarea gingivală.” (dr. Dragoș Popescu, medic implantologie și chirurgie parodontală DentalMed Luxury Dental Clinic)

“Într-un stadiu inițial, apare doar o inflamație a gingiei. Stadiul este reversibil printr-o simplă detartrare, igienizare în cabinet. Ulterior, dupa ce acele bacterii trec de ligamentele de care am vorbit puțin mai devreme și ajung la nivelul osului, încep să-l resoarbă pe acesta. Într-un stadiu inițial se poate observa cum rădăcinile dinților sunt vizibile, dar boala evoluează, acesta fiind un stadiu incipient, boala evoluează către un stadiu moderat, în care apare o resorbție osoasă mai vizibilă, și merge către un stadiu avansat, în care deja apar probleme ale volumului osos. Iar când apare mobilitatea dintelui, deja totul este pierdut. Se scot dinții… În momentul acela apar și probleme de inserare a implanturilor. În stadiile inițiale ale bolii parodontale, gingivite, se folosesc terapia ghidată, airflow, detartraj, laser therapy, ele urmând a putea fi folosite și în cazurile avansate, intraoperator, pentru a ajuta ca actul medical să fie la o calitate cât mai mare, și chiar în cadrul mentenanțelor, care sunt obligatorii postoperator din 2 în 2 luni, astfel încât curățirea să fie cât mai eficientă.” (dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală DentalMed Luxury Dental Clinic) (Foto: iStock)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

123 K
Scroll To Top