Dr. Gorgi Kostov si dr. Magda David, medici specialisti endodontie, in cadrul DentalMed, explica de ce, uneori, e nevoie de retratament de canal
Dinții sunt structuri vii și, chiar dacă la un moment dat pot fi înlocuiți de implanturi dentare, prin tratamentele și, eventual, retratamentele de canal ei pot fi salvați! Câteodată, în endodonție, se ajunge la un retratament de canal! Aflați în ce situații se recomandă acesta și în ce constă, urmărind emisiunea noastră dedicată sănătății orale. Invitați: dr. Gorgi Kostov și dr. Magda David, medici specialiști în endodonție, DentalMed Luxury Dental Clinic.
Se ajunge la asemenea retratamente “atunci când există, de exemplu, o lucrare majoră, să zicem înlocuirea unei lucrări vechi protetice. Dacă lucrările protetice vechi nu au fost bine adaptate, se face o carie sub lucrare. Nu doare, pe pacient nu îl deranjează, dar conținutul canalelor este infiltrat de la bacteriile care se află în salivă. Atunci, medicul protetician nu-și poate permite luxul de a-i face o lucrare fără să fie sigur că baza dintelui este curată. Tocmai de aceea, trebuie retratați dinții aceștia.” (dr. Gorgi Kostov, medic specialist endodont DentalMed Luxury Dental Clinic)
“Medicii endodonți încearcă să salveze dinți pentru că dinții sunt cel mai bine implantați în maxilar. Anatomia rădăcinilor permite o transmitere a forțelor masticatorii la nivelul osului mai bună decât anatomia unui implant. Implanturile au o formă de șurub. Sunt monoradiculare, ca sa spunem așa, pe când anatomia rădăcinilor dinților este mult mai complexă. Acesta este un motiv pentru care preferăm dinții naturali și nu implanturile.” (dr. Magda David, medic specialist endodont DentalMed Luxury Dental Clinic) (Foto: iStock)