Now Reading
De unde vine numele de taxi si de ce sunt galbene taxiurile

De unde vine numele de taxi si de ce sunt galbene taxiurile

Stiti de unde vine numele de taxi? De la una dintre cele mai vechi familii din Europa, de la una dintre cele mai instarite familii din Europa. Este vorba de familia Thurn und Taxis. Aceasta familie provine din nordul Italiei, mai exact din Cornello dei Tasso si a fost atestata pentru prima data in secolul al XI-lea. Se pare ca si-a luat numele de la faptul ca in zona erau bursuci. Tasso, in italiana, inseamna „bursuc”. Tassi, la plural, inseamna „bursuci”. Dupa altii, provine de la Taxus baccata, care este numele oficial al arborelui de tisa. Pe vremea aceea, in zona erau multe paduri de tisa. Bine, paduri de tisa erau in foarte multe locuri din Europa, pe vremea aceea. Asadar, fie ca este vorba de bursuci, fie ca este vorba de arbori de tisa, numele acestei familii a fost Tasso. Mai apoi, a ajuns Taxis, pentru ca s-a germanizat.

Ce a facut deosebit aceasta familie de mici nobili? Inca din secolul al XII-lea, a pus la punct un sistem de distribuire de scrisori in nordul Italiei. Ceva mai apoi, un personaj fabulos din aceasta familie, Franz von Taxis, a reusit sa obtina din partea imparatului Sfantului Imperiu Roman dreptul sa se ocupe de expeditiile sale, fie ca era vorba de scrisori, de diferite marfuri si asa mai departe. Si a obtinut acest drept pentru el si pentru urmasii lui. Astfel, el a inceput sa construiasca o structura care sa permita distributia scrisorilor, a marfurilor si transportul de calatori. Transportul de calatori se facea cu diligente si cu postalioane care erau vopsite in galben si in negru. Si, asa, incet-incet, aceasta structura s-a dezvoltat, astfel incat la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in intreaga Europa, familia Thurn und Taxis avea peste 20.000 de angajati, fie ca era vorba de personal administrativ, de oameni care se ocupau de livrari si asa mai departe… Apoi, lucrurile complicandu-se din punct de vedere politic in intreaga Europa, in secolul al XIX-lea, familia Thurn und Taxis a vandut aceasta afacere din domeniul postal statului prusac, in 1867.

Mai multe despre istoria acestei familii puteti gasi pe canalul meu de YouTube si pe pagina mea de Facebook, pentru ca, in cadrul emisiunilor noastre, vorbim despre istoria diferitelor familii, despre istoria diferitelor lucruri care ne inconjoara si pe care le utilizam si astazi, cum este si taxi!

Seria de emisiuni Semnificatia Culorilor este sponsorizata de aplicatia de taxi GoCab Romania.

120 K
Scroll To Top